bouneschlupp
boënenchlup
Neem een diepe braadpan. Snijd de uien in
halvemaantjes en bak ze glazig in boter. Voeg
de blokjes gerookt spek toe en daarna de
gesneden prinsessenboontjes en in schijfjes
gesneden wortelen en selder. Roerbak een
paar minuten.
Giet de inhoud van de braadpan in een
soepketel. Vul aan met kalfsfond tot ¾ van de
ketel gevuld is. Kruid met peper en zout en
voeg een kruidentuiltje toe van laurier, tijm,
rozemarijn en peterseliestengels.
Breng aan de kook en laat een 20 minuutjes
sudderen op laag vuur. Voeg dan de volledige
rookworsten toe en de in vier gesneden
aardappelen. Laat opnieuw 20 minuten
sudderen.
Haal de worsten uit de soep en snijd ze in dikke
plakken. Dien de soep op met de worsten in het
bord en met een potje zure room. Je kan er
aardappelpannenkoekjes (rösti) bij serveren
indien gewenst.
Bouneschlupp, ook wel geschreven als
‘boënenchlup, is een traditioneel gerecht uit
het Groothertogdom Luxemburg. Maar het
verspreidingsgebied is veel ruimer dan dat
en omvat ook het Duitse Saarland, de
Gaumestreek, Lotharingen en in het
bijzonder de streek rond Aarlen.
Dit is de versie die ik uit die laatste regio
opgepikt heb. Deze stevige soep wordt in de
wintermaanden op tafel gezet. Vaak samen
met gromperekichelchen
(aardappelpannenkoekjes) en zure room.
Variant: ik heb dit recept uit Aarlen licht
aangepast, met respect voor de
basisingrediënten evenwel. Dat door
toevoeging van meer kruiding en kalfsfond in
de plaats van gewoon water. In sommige
varianten die ik gevonden heb, worden ofwel
geen worsten toegevoegd, ofwel gewone
boerenworsten. In de vegetarische versie
worden uiteraard geen vleesproducten verwerkt
in de bereiding.
spekjes
uien
wortelen
groene selder
tijm
knoflook
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer soep: