le gozeau des scailtons

ingrediënten - info 500 g bloem 100 g fijne suiker 100 g boter 2 eieren 40 g bakkersgist
Verwarm 75 cl melk en los er de gist in op. Giet deze bereiding bij de bloem, meng en laat het ongeveer 10 minuten rijzen. Voeg de rest van de melk, gesmolten boter, losgeklopte eieren, suiker en zout toe. Meng goed tot een heel zacht en niet hard deeg. Pizzadeeg is ook gistdeeg. Je kan dus ‘vals spelen’ door prefab-pizzadeeg te gebruiken in een snelle versie van deze taart. Verwijder het klokhuis en de pel van een zestal zoete appels. Snijd ze in halvemaantjes en wentel ze in bastaardsuiker en kaneel. Verdeel het deeg in 2 delen. Bedek een ingevette siliconen taartvorm met één deel uitgerold deeg. Doorprik de taartbodem met een vork. Leg er de appeldeeltjes op. Sluit de taart af met de rest van het gistdeeg en druk goed aan. Maak in het midden een schoorsteentje om het vocht tijdens het bakken te laten ontsnappen. Klop een ei los en borstel er de bovenkant van de taart egaal mee in. Bestrooi met bastaardsuiker. Schuif de taart 30 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C. Laat volledig afkoelen voor het opdienen. Klaar!
Le Gozeau des Scailtons is een taart die gemaakt wordt met gistdeeg en appelen. Heel eenvoudig en niet duur. Het was het favoriete dessert van de Scailtons, de arbeiders die in de leisteengroeven werkten in Wallonië. De taart werd vooral gebakken in gezinnen van mijnwerkers in de provincie Luxemburg. De Confrérie des Scailtons de Bertrix is een vereniging die het erfgoed en de tradities van de leisteengroeven wil bewaren en promoten, onder andere door het maken en verspreiden van deze taart. Het voelt goed om als hobbykok even deel te nemen aan het eerbetoon aan deze arbeiders. En de taart is bovendien nog lekker ook.
de              passie Creatief Koken kookvurige
1,5 dl melk 1 mespuntje zout zoete appels kaneelpoeder bastaardsuiker eieren
Luxemburg

le gozeau

des scailtons

Verwarm 75 cl melk en los er de gist in op. Giet deze bereiding bij de bloem, meng en laat het ongeveer 10 minuten rijzen. Voeg de rest van de melk, gesmolten boter, losgeklopte eieren, suiker en zout toe. Meng goed tot een heel zacht en niet hard deeg. Pizzadeeg is ook gistdeeg. Je kan dus ‘vals spelen’ door prefab-pizzadeeg te gebruiken in een snelle versie van deze taart. Verwijder het klokhuis en de pel van een zestal zoete appels. Snijd ze in halvemaantjes en wentel ze in bastaardsuiker en kaneel. Verdeel het deeg in 2 delen. Bedek een ingevette siliconen taartvorm met één deel uitgerold deeg. Doorprik de taartbodem met een vork. Leg er de appeldeeltjes op. Sluit de taart af met de rest van het gistdeeg en druk goed aan. Maak in het midden een schoorsteentje om het vocht tijdens het bakken te laten ontsnappen. Klop een ei los en borstel er de bovenkant van de taart egaal mee in. Bestrooi met bastaardsuiker. Schuif de taart 30 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C. Laat volledig afkoelen voor het opdienen. Klaar!
ingrediënten - info 500 g bloem 100 g fijne suiker 100 g boter 2 eieren 40 g bakkersgist
1,5 dl melk 1 mespuntje zout zoete appels kaneelpoeder bastaardsuiker eieren
Bereiding Ingrediënten
Le Gozeau des Scailtons is een taart die gemaakt wordt met gistdeeg en appelen. Heel eenvoudig en niet duur. Het was het favoriete dessert van de Scailtons, de arbeiders die in de leisteengroeven werkten in Wallonië. De taart werd vooral gebakken in gezinnen van mijnwerkers in de provincie Luxemburg. De Confrérie des Scailtons de Bertrix is een vereniging die het erfgoed en de tradities van de leisteengroeven wil bewaren en promoten, onder andere door het maken en verspreiden van deze taart. Het voelt goed om als hobbykok even deel te nemen aan het eerbetoon aan deze arbeiders. En de taart is bovendien nog lekker ook.
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige