le gozeau
des scailtons
Verwarm 75 cl melk en los er de gist in op. Giet
deze bereiding bij de bloem, meng en laat het
ongeveer 10 minuten rijzen. Voeg de rest van
de melk, gesmolten boter, losgeklopte eieren,
suiker en zout toe.
Meng goed tot een heel zacht en niet hard
deeg. Pizzadeeg is ook gistdeeg. Je kan dus
‘vals spelen’ door prefab-pizzadeeg te
gebruiken in een snelle versie van deze taart.
Verwijder het klokhuis en de pel van een zestal
zoete appels. Snijd ze in halvemaantjes en
wentel ze in bastaardsuiker en kaneel.
Verdeel het deeg in 2 delen. Bedek een
ingevette siliconen taartvorm met één deel
uitgerold deeg. Doorprik de taartbodem met
een vork. Leg er de appeldeeltjes op.
Sluit de taart af met de rest van het gistdeeg en
druk goed aan. Maak in het midden een
schoorsteentje om het vocht tijdens het bakken
te laten ontsnappen.
Klop een ei los en borstel er de bovenkant van
de taart egaal mee in. Bestrooi met
bastaardsuiker.
Schuif de taart 30 minuten in een oven
voorverwarmd op 185°C. Laat volledig afkoelen
voor het opdienen. Klaar!
1,5 dl melk
1 mespuntje zout
zoete appels
kaneelpoeder
bastaardsuiker
eieren
Le Gozeau des Scailtons is een taart die
gemaakt wordt met gistdeeg en appelen.
Heel eenvoudig en niet duur. Het was het
favoriete dessert van de Scailtons, de
arbeiders die in de leisteengroeven werkten
in Wallonië. De taart werd vooral gebakken
in gezinnen van mijnwerkers in de provincie
Luxemburg.
De Confrérie des Scailtons de Bertrix is een
vereniging die het erfgoed en de tradities
van de leisteengroeven wil bewaren en
promoten, onder andere door het maken en
verspreiden van deze taart.
Het voelt goed om als hobbykok even deel
te nemen aan het eerbetoon aan deze
arbeiders. En de taart is bovendien nog
lekker ook.
500 g bloem
100 g fijne suiker
100 g boter
2 eieren
40 g bakkersgist
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten van zoete bereidingen: