smeus

aardappelen grijze garnalen bieslook karnemelk eieren
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er opgewarmde karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree hebt. Zet er nu de handmixer in en mix tot een fijne brokkenloze puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng tot slot met gesnipperde bieslook en houd de smeus warm tot het opdienen. Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt. Pocheer een kippenei per bord 5 minuten in water aangelengd met azijn. Knip de eiwitslierten weg.
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk verbonden is met de kuststreek. Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een gepocheerd ei erbij.
O.K. recept getest

streekgerechten

de              passie Creatief Koken kookvurige
boter azijn peper & zout nootmuskaat bieslook
West-Vlaanderen
Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af met een paar draaien uit de pepermolen. Je kan dit bordje verder naar hartenlust ‘pimpen’ met sprietjes bieslook, waterkers of peterselie.

smeus

aardappelen grijze garnalen bieslook karnemelk eieren
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er opgewarmde karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree hebt. Zet er nu de handmixer in en mix tot een fijne brokkenloze puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng tot slot met gesnipperde bieslook en houd de smeus warm tot het opdienen. Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt. Pocheer een kippenei per bord 5 minuten in water aangelengd met azijn. Knip de eiwitslierten weg.
O.K. recept getest

streekgerechten

de              passie Creatief Koken kookvurige
boter azijn peper & zout nootmuskaat bieslook
Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af met een paar draaien uit de pepermolen. Je kan dit bordje verder naar hartenlust ‘pimpen’ met sprietjes bieslook, waterkers of peterselie.
Bereiding Ingrediënten
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk verbonden is met de kuststreek. Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een gepocheerd ei erbij.
privacy beleid