smeus
ingrediënten - info
aardappelen
grijze garnalen
bieslook
karnemelk
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een
flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er
opgewarmde karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree
hebt. Zet er nu de handmixer in en mix tot een fijne
brokkenloze puree. Breng op smaak met peper, zout en
nootmuskaat. Meng tot slot met gesnipperde bieslook en houd
de smeus warm tot het opdienen.
Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door
een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de
eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je
enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt.
Pocheer een kippenei per bord 5 minuten in water aangelengd
met azijn. Knip de eiwitslierten weg.
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk
verbonden is met de kuststreek.
Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd
hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een
gepocheerd ei erbij.
eieren
boter
azijn
peper & zout
nootmuskaat
bieslook
Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een
ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de
geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af
met een paar draaien uit de pepermolen. Je kan dit bordje
verder naar hartenlust ‘pimpen’ met sprietjes bieslook,
waterkers of peterselie.