smeus
ingrediënten - info
bloemige aardappelen
grijze garnalen
karnemelk
peterselie
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een
flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er
karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree hebt. Zet er nu
de handmixer in en mix tot een fijne brokkenloze puree. Breng
op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door
een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de
eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je
enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt.
Pocheer een eitje per bord, 6 minuten in water aangelengd
met azijn. Niet te zuinig met de azijn.
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk
verbonden is met de kuststreek.
Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd
hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een
gepocheerd ei erbij.
eieren
boter
azijn
peper & zout
nootmuskaat
Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een
ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de
geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af
met een paar draaien uit de pepermolen en plukjes gehakte
peterselie. Je kan dit bordje verder naar hartenlust ‘pimpen’
met sprietjes bieslook of wat waterkers.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.