smeus

smeus

ingrediënten - info bloemige aardappelen grijze garnalen karnemelk peterselie
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree hebt. Zet er nu de handmixer in en mix tot een fijne brokkenloze puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt. Pocheer een eitje per bord, 6 minuten in water aangelengd met azijn. Niet te zuinig met de azijn.
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk verbonden is met de kuststreek. Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een gepocheerd ei erbij.
de              passie Creatief Koken kookvurige
eieren boter azijn peper & zout nootmuskaat
West-Vlaanderen
Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af met een paar draaien uit de pepermolen en plukjes gehakte peterselie. Je kan dit bordje verder naar hartenlust ‘pimpen’ met sprietjes bieslook of wat waterkers.

smeus

ingrediënten - info bloemige aardappelen grijze garnalen karnemelk peterselie
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree hebt. Zet er nu de handmixer in en mix tot een fijne brokkenloze puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt. Pocheer een eitje per bord, 6 minuten in water aangelengd met azijn. Niet te zuinig met de azijn.
eieren boter azijn peper & zout nootmuskaat
Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af met een paar draaien uit de pepermolen en plukjes gehakte peterselie. Je kan dit bordje verder naar hartenlust ‘pimpen’ met sprietjes bieslook of wat waterkers.
Bereiding Ingrediënten
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk verbonden is met de kuststreek. Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een gepocheerd ei erbij.
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige