Poperingse
hennepot
Maak eerst verse kippenbouillon. Kuis en snijd
de groenten voor de bouillon. Doe er de
kruiden bij, breng aan de kook en voeg de
soepkip toe. Laat 2 uur pruttelen en schuim
regelmatig af om een heldere bouillon te
bekomen. Zeef en kook de bouillon nog een
kwartiertje in om de smaak intenser te maken.
Laat afkoelen en zet de bouillon een nacht in
de koelkast. Ontvet daarna voor verder
gebruik.
Neem een grote soepketel, leg er de stukken
ontvelde braadkip, konijn en kalfspoulet in.
Giet er azijn en water overheen, in een
verhouding van 1 op 2,5 volumes. Snijd de
uien in grove stukken en voeg ze toe samen
met laurier en tijm. Kruid met peper en zout.
Giet er een kwartfles droge witte wijn bij, breng
aan de kook en schuim af.
Laat afgedekt ongeveer 45 minuten prutellen.
Controleer dan de garing van het vlees en
beslis om de kooktijd eventueel te verlengen.
Neem de ontvette kippenbouillon uit de frigo en
warm op zonder te koken. Laat
gelatineblaadjes weken in koud water. De
hoeveelheid daarvan hangt af van jouw
voorkeur voor de gewenste binding van het
eindresultaat. Hou er rekening mee dat het
zuur in het gerecht de binding van de gelatine
vermindert. Sommige recepten gaan tot 15
blaadjes per liter vocht. Los de geweekte
gelatine op in de lauwe kippenbouillon.
Verse kippenbouillon:
soepkip
uien
prei
wortelen
selder
verse tijm
laurier
zout
Neem een aarden kom (type Römertoph) en
leg op de bodem ervan enkele schijfjes citroen.
Schep het gegaarde vlees met de uien uit de
soepketel, laat uitlekken en leg het in de kom.
Giet er de lauwe kippenbouillon overheen,
meng en breng indien gewenst verder op
smaak met wat peper, zout en citroensap.
Zet de kom in de koelkast, minstens tot de
volgende dag. Dien op met een fris slaatje en
frietjes. En natuurlijk met een streekbiertje!
De West-Vlaamse hennepot is verwant aan
het potjevlesch uit Frans Vlaanderen. Het
verschil zou erin bestaan dat voor de
hennepot, de stukken kip en konijn niet
ontbeend worden. Op foto: dit recept,
geportioneerd in individuele potjes.
braadkip
konijn
kalfspoulet
azijn
droge witte wijn
biocitroen
uien
gelatineblaadjes
laurier
tijm
witte peper
zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
externe bron: