Poperingse hennepot
Foto: getest, een variant met enkel kip en geportioneerd in
individuele potjes
ingrediënten - info
braadkip
konijn
kalfspoulet
azijn
droge witte wijn
biocitroen
uien
gelatineblaadjes
laurier
tijm
witte peper
zout
Maak eerst verse kippenbouillon. Kuis en snijd de groenten
voor de bouillon. Doe er de kruiden bij, breng aan de kook en
voeg de soepkip toe. Laat 2 uur pruttelen en schuim
regelmatig af om een heldere bouillon te bekomen. Zeef en
kook de bouillon nog een kwartiertje in om de smaak intenser
te maken. Laat afkoelen en zet de bouillon een nacht in de
koelkast. Ontvet daarna voor verder gebruik.
Neem een grote soepketel, leg er de stukken ontvelde
braadkip, konijn en kalfspoulet in. Giet er azijn en water
overheen, in een verhouding van 1 op 2,5 volumes. Snijd de
uien in grove stukken en voeg ze toe samen met laurier en
tijm. Kruid met peper en zout. Giet er een kwartfles droge
witte wijn bij, breng aan de kook en schuim af.
Laat afgedekt ongeveer 45 minuten prutellen. Controleer dan
de garing van het vlees en beslis om de kooktijd eventueel te
verlengen.
Neem de ontvette kippenbouillon uit de frigo en warm op
zonder te koken. Laat gelatineblaadjes weken in koud water.
De hoeveelheid daarvan hangt af van jouw voorkeur voor de
gewenste binding van het eindresultaat. Hou er rekening mee
dat het zuur in het gerecht de binding van de gelatine
vermindert. Sommige recepten gaan tot 15 blaadjes per liter
vocht. Los de geweekte gelatine op in de lauwe
kippenbouillon.
Verse kippenbouillon:
soepkip
uien
prei
wortelen
selder
verse tijm
laurier
zout
Neem een aarden kom (type Römertoph) en leg op de bodem
ervan enkele schijfjes citroen. Schep het gegaarde vlees met
de uien uit de soepketel, laat uitlekken en leg het in de kom.
Giet er de lauwe kippenbouillon overheen, meng en breng
indien gewenst verder op smaak met wat peper, zout en
citroensap.
Zet de kom in de koelkast, minstens tot de volgende dag. Dien
op met een fris slaatje en frietjes. En natuurlijk met een
streekbiertje!
meer recepten met pluimvee: