piro’s
3 dl water
500 g bloem
Meng 500 g bloem met 3 dl water, 5 g gist en
een eetlepel zout. Kneed tot een homogene
deegbal. Verdeel het deeg in kleinere porties
en rol ze uit tot vierkanten.
Haal het vel van varkensworstjes en rol ze op
in het deeg. Leg de piro’s op een bakplaat op
bakpapier. Laat ze afgedekt een half uurtje
rijzen.
Schuif de plaat 20 minuten in een
voorverwarmde oven op 200°C.
Als je de piro’s later opnieuw wil opwarmen,
doe dat dan in een warme oven, zodat het
broodje krokant blijft.
5 g gist
eetlepel zout
varkensworsten
Een piro is een varkensworst gebakken in
deeg. Op zich is dat niet zo spectaculair als
streekgerecht. Dat wordt het wél als je weet
dat het pirobakken nog steeds een levende
traditie is in Zuid-West-Vlaanderen.
In Anzegem en aanpalende gemeenten
organiseren cafés er volgens een beurtrol
pirobak in het weekend. Het pirobakseizoen
loopt van oktober tot en met februari.
Inwoners komen speciaal naar het
deelnemende café om er het broodje te eten
of mee te nemen naar huis.
De traditie bestaat al sinds het einde van de
19de eeuw en stamt waarschijnlijk uit de tijd
toen vele inwoners als grensarbeider in
Noord-Frankrijk werkten. Zij brachten
worstjes mee uit Rijsel, waar ze aan het
einde van de lokale kermis, “La ducasse à
Pierrots”, uitgedeeld werden. Die worstjes
rolden ze op in wat brood. Bij thuiskomst
gingen ze die worstenbroodjes opeten op
café met hun maten. In het beste geval
warmden de cafébazen ze even op en het
pirobakken was geboren.
Naast Anzegem is ook in andere gemeenten
in de omstreken het pirobakken in dezelfde
of mindere mate bekend zoals in Avelgem,
Tiegem, Vichte, Spiere, Wortegem (Oost-
Vlaanderen), Heestert, Otegem en
Ingooigem.
Zoals het een streekgerecht met enige
traditie past, heeft ook dit worstenbroodje
een eigen orde:
De Orde van de Piro (Anzegem)