bleekselder in bechamelsaus met bouletten
ingrediënten - info
Voor de bouletten:
750 g gemengd gehakt
2 eieren
50 g paneermeel
peper en zout
groentebouillon
boter
Bouletten. Meng het gehakt met 2 eidooiers en ongeveer 50 g
paneermeel. Rol er met de hand ballen van, ter grootte van
een golfbal. Laat de bouletten een half uurtje afgedekt rusten
in de frigo. Dit zorgt voor een betere binding.
Breng groentebouillon aan de kook. Houd het daarna tegen
het kookpunt aan. Pocheer de gehaktballen tot ze
bovendrijven. Laat ze uitlekken en even uitdampen. Bak ze
rondom goudbruin in een pan met bruisende boter.
Bechamelsaus. Maak een roux van gelijke delen boter en
vloeiende bloem. Laat even rusten. Giet er pollepelsgewijs
culinaire room en groentebouillon bij tot je een dikke maar
gladde en homogene bechamelsaus hebt.
Breng op smaak met geraspte nootmuskaat, een eetlepel
mosterd, peper en zout. Meng goed en laat de saus nog even
pruttelen tot de kruiding z’n werk gedaan heeft.
Selder en saus:
witte selder
boter
vloeiende bloem
culinaire room
groentebouillon
nootmuskaat
mosterd
peper en zout
Snijd de onderkant van de bleekselder weg. Bewaar de zachte
blaadjes van de binnenste stengels. Schraap de vezels van de
stengels met een dunschiller. Snijd ze dan in stukken van een
tiental centimeter. Stoom de stukken selder gaar in 20
minuutjes op 110°C. Laat uitlekken.
Afwerking. Schep de gestoomde selder in de bechamelsaus,
roer om en breng op serveertemperatuur.
Op het bord: een portie selder in bechamel en één of een
tweetal bouletten. Werk af met wat gehakt bladgroen van de
selder en gekookte aardappelen.
Een Belgisch erfgoedgerechtje. Wij zijn niet alleen gek op
schorseneren maar ook op bleekselder in een kruidige
bechamelsaus. Vervang de gehaktballen eventueel door
varkenskoteletten en het blijft een herkenbaar gerechtje.
Het staat vooral in de herfst- en wintermaanden op het
gezinsmenu.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.