likeur van
sleedoornbessen
Begin met de bessen grondig te wassen en de
steeltjes te verwijderen. Droog ze goed af en
doorprik elke bes met een cocktailprikker. Leg
ze eventueel een nachtje in de diepvries.
Vul een bokaal met bessen en dat tot bijna de
helft ervan. Reken op minstens 20 à 30 stuks.
Giet er suikersiroop of kristalsuiker bij. Leg een
kaneelstokje bij de bessen.
Giet er de zuivere alcohol bij en vul de bokaal
tot de rand. De verhouding suiker tot de
alcohol is ongeveer 1 op 5. De suiker is
noodzakelijk om de smaak van de bessen over
te dragen op de alcohol.
Sluit de bokaal en schud de inhoud ervan goed
door elkaar. Je herhaalt dit best elke dag, een
paar weken lang. Zet de bokaal op een
donkere plaats weg en dan komt het
moeilijkste: blijf er minstens 3 en liefst méér
maanden af!
kristalsuiker
kaneelstokje
alcohol 95%
Dit erfgoedreceptje is écht nog eentje uit
grootmoeders tijd. Ik heb het van mijn
schoonbroer die het zelf gemaakt heeft.
Waarvoor dank.
De sleedoorn is een inheemse struik met
grote blauwe bessen. Je vindt ze vooral
langs bosranden. De ‘slee’ verwijst naar een
oude benaming voor ‘pruim’. Er is
verwantschap met slivovich, een
gedistilleerde drank die vooral populair is in
Oost-Europa. Deze wordt in principe
gemaakt van gefermenteerde pruimen, maar
er zijn varianten op basis van sleedoorn.
Het sleedoorn likeurtje kent ook buiten de
Lage Landen soortgelijken, zoals de
Engelse sloe gin, prunelle de Bourgogne of
de Spaanse pacharán.
De bessen zijn plukbaar in oktober, maar ze
zijn zurig en daarom gebruik je ze best pas
in november en liefst als het al eens
gevroren heeft. Kan je zolang niet wachten
of vriest het niet meer in die periode, leg ze
dan gewoon een nachtje in de diepvries.
Filter dan de inhoud van de bokaal in een
wijnfles of soortgelijke. Dit likeurtje kan je
jarenlang bewaren, hoewel dat zéér
onwaarschijnlijk lijkt eens je ervan geproefd
hebt.
sleedoornbessen
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
selectie: