likeur van sleedoornbessen

likeur van sleedoornbessen

ingrediënten - info sleedoornbessen
Begin met de bessen grondig te wassen en de steeltjes te verwijderen. Droog ze goed af en doorprik elke bes met een cocktailprikker. Leg ze eventueel een nachtje in de diepvries. Vul een bokaal met bessen en dat tot bijna de helft ervan. Reken op minstens 20 à 30 stuks. Giet er suikersiroop of kristalsuiker bij. Leg een kaneelstokje bij de bessen. Giet er de zuivere alcohol bij en vul de bokaal tot de rand. De verhouding suiker tot de alcohol is ongeveer 1 op 5. De suiker is noodzakelijk om de smaak van de bessen over te dragen op de alcohol. Sluit de bokaal en schud de inhoud ervan goed door elkaar. Je herhaalt dit best elke dag, een paar weken lang. Zet de bokaal op een donkere plaats weg en dan komt het moeilijkste: blijf er minstens 3 en liefst méér maanden af!
kristalsuiker kaneelstokje alcohol 95%
Dit erfgoedreceptje is écht nog eentje uit grootmoeders tijd. Ik heb het van mijn schoonbroer die het zelf gemaakt heeft. Waarvoor dank. De sleedoorn is een inheemse struik met grote blauwe bessen. Je vindt ze vooral langs bosranden. De ‘slee’ verwijst naar een oude benaming voor ‘pruim’. Er is verwantschap met slivovich, een gedistilleerde drank die vooral populair is in Oost-Europa. Deze wordt in principe gemaakt van gefermenteerde pruimen, maar er zijn varianten op basis van sleedoorn. Het sleedoorn likeurtje kent ook buiten de Lage Landen soortgelijken, zoals de Engelse sloe gin, prunelle de Bourgogne of de Spaanse pacharán. De bessen zijn plukbaar in oktober, maar ze zijn zurig en daarom gebruik je ze best pas in november en liefst als het al eens gevroren heeft. Kan je zolang niet wachten of vriest het niet meer in die periode, leg ze dan gewoon een nachtje in de diepvries.
Filter dan de inhoud van de bokaal in een wijnfles of soortgelijke. Dit likeurtje kan je jarenlang bewaren, hoewel dat zéér onwaarschijnlijk lijkt eens je ervan geproefd hebt.
Creatief Koken de              passie kookvurige foto: Wikipedia
print

likeur van

sleedoornbessen

Begin met de bessen grondig te wassen en de steeltjes te verwijderen. Droog ze goed af en doorprik elke bes met een cocktailprikker. Leg ze eventueel een nachtje in de diepvries. Vul een bokaal met bessen en dat tot bijna de helft ervan. Reken op minstens 20 à 30 stuks. Giet er suikersiroop of kristalsuiker bij. Leg een kaneelstokje bij de bessen. Giet er de zuivere alcohol bij en vul de bokaal tot de rand. De verhouding suiker tot de alcohol is ongeveer 1 op 5. De suiker is noodzakelijk om de smaak van de bessen over te dragen op de alcohol. Sluit de bokaal en schud de inhoud ervan goed door elkaar. Je herhaalt dit best elke dag, een paar weken lang. Zet de bokaal op een donkere plaats weg en dan komt het moeilijkste: blijf er minstens 3 en liefst méér maanden af!
Ingrediënten
ingrediënten - info sleedoornbessen
Bereiding
kristalsuiker kaneelstokje alcohol 95%
Dit erfgoedreceptje is écht nog eentje uit grootmoeders tijd. Ik heb het van mijn schoonbroer die het zelf gemaakt heeft. Waarvoor dank. De sleedoorn is een inheemse struik met grote blauwe bessen. Je vindt ze vooral langs bosranden. De ‘slee’ verwijst naar een oude benaming voor ‘pruim’. Er is verwantschap met slivovich, een gedistilleerde drank die vooral populair is in Oost-Europa. Deze wordt in principe gemaakt van gefermenteerde pruimen, maar er zijn varianten op basis van sleedoorn. Het sleedoorn likeurtje kent ook buiten de Lage Landen soortgelijken, zoals de Engelse sloe gin, prunelle de Bourgogne of de Spaanse pacharán. De bessen zijn plukbaar in oktober, maar ze zijn zurig en daarom gebruik je ze best pas in november en liefst als het al eens gevroren heeft. Kan je zolang niet wachten of vriest het niet meer in die periode, leg ze dan gewoon een nachtje in de diepvries.
Filter dan de inhoud van de bokaal in een wijnfles of soortgelijke. Dit likeurtje kan je jarenlang bewaren, hoewel dat zéér onwaarschijnlijk lijkt eens je ervan geproefd hebt.
de              passie Creatief Koken kookvurige foto: Wikipedia