konijn met gebakken prei en preisaus
ingrediënten - info
konijn (versneden)
boter
olijfolie
ui
knoflook
preiwit
room
Bestuif de stukken konijn met vloeiende bloem, kruid met
peper en zout en bak ze rondom bruin in een antikleefpan in
wat boter.
Gebruik de helft van de preistengels en snijd er de wortel en
het groen af. Snijd de prei op ringen. Snijd een ui in halve
maantjes en plet een paar knoflookteentjes. Bak deze
groenten samen in een pan in wat boter.
Maak een kruidentuiltje van peterseliestengels, laurier en
takjes tijm.
Doe nu alle voorgaande bereidingen samen in een kasserol.
Overgiet met een glas of meer warme kippenbouillon en
evenveel lauwe witte wijn. Het konijn hoeft niet te zwemmen.
Roer alles goed om en laat een uur of meer sudderen onder
deksel tot het vlees gaar is.
Maak ondertussen de gebakken prei klaar. Snijd het groen
van de stengels maar laat de wortels zitten. Snijd vanaf de
wortel de stengels af op een tiental centimeter. Haal het
buitenste blad eraf en halveer de preistengels in de lengte.
Leg de gehalveerde stengels op de snijkant in een
voorverwarmde pan met olijfolie. Bak ze tot ze kleuren. Draai
de stengels om, giet een half glas water in de pan en dek af.
Laat een tiental minuutjes stoven op zacht vuur tot ze gaar
zijn.
Terug naar het konijn. Haal het vlees uit de kasserol. Zet de
handmixer in het kookvocht en giet dit door een zeef in een
andere pot. Voeg een flesje room en een eetlepel
graantjesmosterd toe en laat inkoken. Bind de saus indien
gewenst.
Op het bord: een stuk konijn overgoten met saus en
afgewerkt met gehakte peterselie. Daarnaast een tweetal
gebakken preistengels. Dien op met een aardappelbereiding
naar keuze.
bloem
witte wijn
kippenbouillon
graantjesmosterd
volle room
peterselie
kruidentuiltje
peper & zout