tomaten
tomatenpuree
boter
witte wijn
gedroogde peterselie
verse peterselie
geroosterde uitjes
peper en zout
maïszetmeel
prei
lente-uitjes
rivierkreeftjes
pizzadeeg
ingrediënten - info
gekookte kreeft
visfond
peterselie verse dragon
gedroogde dragon
kerstomaatjes
olijfolie
limoen
rode uien
wortelen
knoflook
selder
De kreeft. Maak de kreeft klaar zoals in dit basisrecept voor
kreeft à l’armoricaine. Haal het staartvlees en de scharen uit
het pantser. Halveer het staartvlees en verwijder de
onreinheden.
Andere mise en place. Maak een visfond of gebruik een
bokaaltje. Leg plukjes peterselie klaar. Hak een handvol verse
dragonblaadjes. Sauteer een drietal kerstomaatjes per bord in
een pannetje met wat olijfolie. Snijd schijfjes uit een paar
limoentjes.
De saus. Snijd drie rode uitjes, twee wortelen, een paar
teentjes knoflook en een tweetal selderstengels in stukjes. Pel
een tweetal tomaten, ontdoe van zaadjes en snijd in blokjes.
Stoof deze groenten in een klontje bruisende boter. Voeg een
glas witte wijn en een half litertje visfond toe. Breng op smaak
met een eetlepel gedroogde peterselie, een paar eetlepels
gedroogde geroosterde uitjes, een eetlepel gedroogde dragon,
peper en zout. Laat even doorkoken.
Zeef de saus in een ander kookpotje. Roer er een tweetal
eetlepels tomatenpuree doorheen. Breng lichtjes aan de kook
en bind de saus indien gewenst met maïszetmeel opgelost in
water. Voeg af het vuur een handvol verse gehakte dragon toe.
Maak het vlees van de kreeften los van de schaal en scharen.
Warm het op in de saus.
De ravioli. Snijd een paar centimeter prei en een lente-uitje in
ringetjes. Stoof ze gaar in een klontje boter. Laat ze afkoelen.
Cutter een 50 gram rivierkreeftjes. Kruid ze met peper en zout.
Meng met de gestoofde prei en lente-ui.
Spreid een vel rechthoekig pizzadeeg uit op een vel
bakpapier. Snijd het in twee gelijke delen. Neem een
uitsteekring met de gewenste diameter voor je ravioli’s.
Markeer door zachtjes te drukken de omtrek van de kussentjes
op het pizzavel.
Schep in het midden van de rondjes, een hoopje vulling.
Spreid de andere helft van het vel erover en druk aan
zodat de hoopjes duidelijk zichtbaar worden.
Steek nu met de ring, door krachtig te drukken, de
ravioli’s uit het deeg. Leg ze op een schotel op een vel
bakpapier en zet de schotel een kwartiertje in de vriezer.
Druk daarna met een vork de randen van de ravioli’s
dicht. Schep ze in een pot met kokend water en gaar ze
in een drietal minuutjes.
Op het bord. Schep een spiegel saus op een
voorverwarmd bord. Schik daarop naar eigen inzicht en
inspiratie: een stuk kreeftenschaar- en staart, een paar
ravioli’s, opengetrokken zodat de vulling zichtbaar
wordt, kerstomaatjes, limoenschijfjes en plukjes
peterselie. Dien op met noedels of basmati rijst.