geitenbout met
balsamicoglazuur
Balsamicoglazuur. Vul een glas met ongeveer
25 cl rode balsamicoazijn van goede kwaliteit.
Giet dit in een steelpannetje. Schep er een
tweetal eetlepels honing bij. Meng, verwarm en
proef. Het resultaat mag niet te zoet zijn. Rits
een spriet rozemarijn en evenveel verse tijm.
Verwijder met een schaar de nerven uit een
paar blaadjes salie. Hak deze drie kruiden zo
fijn mogelijk en meng met de balsamico. Breng
het pannetje aan de kook en laat op zacht vuur
inkoken tot een stroperige glazuur.
Gigot van geit. De dag voordien: trek de
geitenbout vacuüm. Gaar sous vide, 5 uur op
68°C. Koel onmiddellijk af in een bad met
ijskoud water. Zet de bout koel weg in de frigo
tot de volgende dag.
Leg de zak met de bout zonder die te openen
in een oven voorverwarmd op 85°C. Laat 3 uur
staan, zodat ook de kern van het stuk vlees
deze temperatuur bereikt. Verwijder nu de zak.
Droog het vlees af. Strijk het rondom in met de
balsamicoglazuur. Zet de oven op de grillstand
en grill de geitenbout een kwartiertje, zodat het
vlees mooi dichtgeschroeid en geglazuurd is.
Strijk er halverwege nog een extra laagje
glazuur over.
Gegrilde groenten met saliebloempjes. Snijd
een aubergine, courgette en een tweetal
puntpaprika’s overlangs in repen. Halveer die.
Schil en halveer een paar kleine uien. Pel een
halve bol knoflookteentjes. Was een paar
sprieten rozemarijn en takjes tijm. Knip het
harde uiteinde af van een handvol
saliebloempjes. Leg dit alles in een recipiënt
van glas. Dek af en gaar 2 minuten in een
microgolfoven op vol vermogen.
Giet af en meng de groenten met een paar
eetlepels eendenvet. Kruid met peper en zout.
Laat uitdruipen en leg de groentemengeling in
een hete grillpan. Schep regelmatig om tot de
bereiding gaar is. Meng in een schotel met het
restant van het balsamicoglazuur. Houd deze
schotel warm tot het moment van opdienen.
Tomatensausje. Giet een blik tomatenblokjes
met een gelijke hoeveelheid water in een
kookpotje. Verbrokkel er een blokje zoutarme
kippenbouillon in. Breng op smaak met peper,
zout en een scheut rode balsamico.
Op het bord. Een stuk van de bout overgoten
met het braadvocht. Daarnaast een flinke
schep gegrilde groenten en een pollepel
tomatensaus. Werk af met een paar
saliebloempjes en een schijfje zwarte
knoflookkruidenboter.
Geitenvlees is moeilijk te vinden in onze
streken. Het is nochtans smaakvol en
mager vlees, maar helaas commerciëel niet
zo interessant naar blijkt. Vervang het in dit
recept gewoon door lamsbout.
Heb je salie staan in je moestuintje, dan heb
je kans dat er in deze periode, in de lente,
bloemetjes verschijnen. Die zijn perfect
eetbaar. Opengebloeid kan je er borden
mee versieren. Zijn ze nog gesloten zoals
hier, dan gebruik je ze gewoon zoals je dat
met de salieblaadjes zelf doet. De smaak is
net iets intenser.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassende gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
rode balsamico
honing
rozemarijn
tijm
salie
geitenbout
aubergine
courgette