kruidnagel
korianderpoeder
cassonade suiker
rode balsamico
boter
verse salie
takjes tijm
verse rozemarijn
verse knoflook
vloeiende bloem
peper en zout
kalkoen met aardpeer en rode bietensaus
ingrediënten - info
kalkoennootjes (gekonfijt)
aardpeer
pastinaak
worteltjes
uien
rode biet (gekookt)
kalfsfond
appeltjes
steranijs
knoflookpoeder
Leg alles in een ovenschoteltje samen met takjes verse tijm,
rozemarijn en salie. Kruid met peper en zout. Giet er
voldoende olijfolie bij, zodat de groenten bijna volledig bedekt
zijn. Dek af met een folie met gaatjes erin. Zet het
ovenschoteltje minstens één uur of meer in een oven op
maximaal 95°C.
Je kan de groenten ook konfijten in een daartoe bestemd
apparaat. Controleer met een priem of de groenten gaar zijn.
Giet de meeste olie af en bak de groenten nog een paar
minuutjes in een pan.
Saus van rode biet. Schil een appeltje en snijd het in partjes.
Snijd een paar sjalotjes in brunoise. Fruit beiden samen in
boter. Snijd de voorgekookte rode biet in stukjes en laat een
paar minuutjes stoven met de rest van de bereiding. Giet er
nu een glas kalfsfond bij en een flinke scheut kwaliteitsvolle
rode balsamico. Kruid met peper, zout, steranijspoeder,
korianderpoeder en een paar stuks kruidnagel. Laat even
sudderen en pureer daarna tot saus met de staafmixer.
Zeef de saus, breng aan de kook en bind met vloeiende
bloem opgelost in water. Zet de saus warm weg voor verder
gebruik.
Gekonfijte kalkoennootjes. Ik heb ze hier kant-en-klaar
gekocht, maar het is een fluitje-van-een-cent om ze zelf te
konfijten als je voldoende keukentijd hebt. Bak ze alleszins
rondom bruin in eendenvet.
Op het bord: een paar kalkoennootjes oversaust met rode
bietensaus. Daarnaast een paar aardpeer fondantjes en een
portie gekonfijte groenten. Er hoeven geen aardappeltjes of
andere bijgerechten bij geserveerd te worden. De herfst op je
bord, puur genot volledig in harmonie met het seizoen!
Fondant aardpeertjes. Kuis de aardpeertjes grondig zonder
de schil te verwijderen. Kies liefst exemplaren zonder teveel
knobbeltjes. Halveer ze in de lengte.
Bedek de bodem van een kleefpan met boter en laat die
bruisen. Leg de aardpeertjes er met het snijvlak in en laat een
minuutje aanbakken. Kruid met peper, zout, gedroogde tijm en
knoflookpoeder.
Giet voorzichtig, zodat het niet teveel spat, warm water in de
pan tot 2/3 van de hoogte van de peertjes. Dek af met een
folie met gaatjes. Laat minstens een half uurtje sudderen.
Controleer met een priem of de aardpeertjes voldoende
gegaard zijn.
Giet dan het meeste kookvocht uit de pan, verlaag het vuur en
laat uitdampen en karamelliseren tot het snijvlak van de
aardpeertjes mooi bruin gekleurd is. Zet warm weg tot verder
gebruik.
Gekonfijte groenten. Snijd pastinaak en worteltjes in staafjes.
Snijd een paar uien in reepjes. Kneus een halve bol knoflook
in de knoflookpers.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: