kalkoen
met aardpeer
en rode bietensaus
kruidnagel
korianderpoeder
cassonade suiker
rode balsamico
boter
verse salie
takjes tijm
verse rozemarijn
verse knoflook
vloeiende bloem
peper en zout
Leg alles in een ovenschoteltje samen met
takjes verse tijm, rozemarijn en salie. Kruid
met peper en zout. Giet er voldoende olijfolie
bij, zodat de groenten bijna volledig bedekt
zijn. Dek af met een folie met gaatjes erin. Zet
het ovenschoteltje minstens één uur of meer in
een oven op maximaal 95°C.
Je kan de groenten ook konfijten in een
daartoe bestemd apparaat. Controleer met
een priem of de groenten gaar zijn. Giet de
meeste olie af en bak de groenten nog een
paar minuutjes in een pan.
Saus van rode biet. Schil een appeltje en
snijd het in partjes. Snijd een paar sjalotjes in
brunoise. Fruit beiden samen in boter. Snijd de
voorgekookte rode biet in stukjes en laat een
paar minuutjes stoven met de rest van de
bereiding. Giet er nu een glas kalfsfond bij en
een flinke scheut kwaliteitsvolle rode
balsamico. Kruid met peper, zout,
steranijspoeder, korianderpoeder en een paar
stuks kruidnagel. Laat even sudderen en
pureer daarna tot saus met de staafmixer.
Zeef de saus, breng aan de kook en bind met
vloeiende bloem opgelost in water. Zet de
saus warm weg voor verder gebruik.
Gekonfijte kalkoennootjes. Ik heb ze hier
kant-en-klaar gekocht, maar het is een fluitje-
van-een-cent om ze zelf te konfijten als je
voldoende keukentijd hebt. Bak ze alleszins
rondom bruin in eendenvet.
Op het bord: een paar kalkoennootjes
oversaust met rode bietensaus. Daarnaast een
paar aardpeer fondantjes en een portie
gekonfijte groenten. Er hoeven geen
aardappeltjes of andere bijgerechten bij
geserveerd te worden. De herfst op je bord,
puur genot volledig in harmonie met het
seizoen!
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee:
Fondant aardpeertjes. Kuis de aardpeertjes
grondig zonder de schil te verwijderen. Kies
liefst exemplaren zonder teveel knobbeltjes.
Halveer ze in de lengte.
Bedek de bodem van een kleefpan met boter
en laat die bruisen. Leg de aardpeertjes er met
het snijvlak in en laat een minuutje aanbakken.
Kruid met peper, zout, gedroogde tijm en
knoflookpoeder.
Giet voorzichtig, zodat het niet teveel spat,
warm water in de pan tot 2/3 van de hoogte van
de peertjes. Dek af met een folie met gaatjes.
Laat minstens een half uurtje sudderen.
Controleer met een priem of de aardpeertjes
voldoende gegaard zijn.
Giet dan het meeste kookvocht uit de pan,
verlaag het vuur en laat uitdampen en
karamelliseren tot het snijvlak van de
aardpeertjes mooi bruin gekleurd is. Zet warm
weg tot verder gebruik.
Gekonfijte groenten. Snijd pastinaak en
worteltjes in staafjes. Snijd een paar uien in
reepjes. Kneus een halve bol knoflook in de
knoflookpers.
kalkoennootjes
(gekonfijt)
aardpeer
pastinaak
worteltjes
uien
rode biet (gekookt)
kalfsfond
appeltjes
steranijs
knoflookpoeder