Het gebraad. Hak een handvol gedroogde
abrikozen en evenveel ontpitte dadels fijn.
Snipper een sjalotje en fruit het kort in wat olie.
Meng deze ingrediënten met een sneetje
gesnipperde parmaham, gemalen
pistachenootjes, een handvol sultanrozijntjes,
een paar gehakte teentjes zwarte knoflook,
gedroogde tijm en rozemarijn. Maak er een
dikke pasta van.
Draai de kalkoenfilet om, snij overlangs vanuit
het midden naar de kanten toe, maar snijd net
niet helemaal door zodat de filet één geheel
blijft. Vouw de filet open en leg er een vel folie
over. Klop het vlees zachtjes plat met een
vleeshamer. Kruid met peper uit de molen en
een snuifje zout. Leg de vulling in het midden
op een bergje en rol op. Zorg ervoor dat de
vulling nergens meer zichtbaar is.
Bind op met keukengaren tot een gebraad. Leg
er een paar takjes tijm en rozemarijn op. Leg
het gebraad op een dubbele laag
aluminiumfolie, bestreken met olijfolie. Plooi
dicht en druk aan tot een strakke rol. Leg het
gebraad in een diepe ovenschotel.
Zet het kalkoengebraad 1 uur in een
voorverwarmde oven op 185°C. Controleer de
temperatuur met een vleesthermometer. Bij
een kerntemperatuur van 75-80°C is je
gebraad gaar.
Haal de schotel uit de oven en laat een
minuutje of tien rusten. Verwijder dan het
aluminiumfolie en leg het gebraad terug in de
schotel. Overgiet met braadvocht. Laat het nog
een kwartiertje bruinen op 185°C in de oven op
de heteluchtstand.
tijm
rozemarijn
champignons
boter
citroen
Triple Sec
kippenbouillon
vloeiende bloem
peper en zout
gedroogde
gefrituurde uitjes
truffelpoeder
kalkoenrollade
met gedroogd fruit
De saus. Snipper een handvol gedroogde
abrikozen, dadels en sultanrozijntjes en week ze
een kwartiertje in Tripple Sec. Breng
ondertussen een litertje kippenbouillon aan de
kook.
Voeg de gedroogde vruchten met de marinade
toe en voeg ook een kruidentuiltje toe van tijm
en rozemarijn. Breng aan de kook en laat
minstens een half uurtje inkoken. Zeef daarna
de saus en breng op smaak met wat citroensap.
Bind ze tot een dikke saus met wat vloeiende
bloem opgelost in water.
Verwijder het keukentouw van het gebraad,
snijd het met een elektrisch mes op schijven en
zet die warm weg.
Bak een bakje gewassen en gesneden
kastanjechampignons in olijfolie. Voeg
gesnipperde teentjes zwart knoflook, verse
geritste tijm en gedroogde gefrituurde uitjes toe.
Kruid met peper, zout en truffelpoeder. Roerbak
tot het knoflook bijna smelt.
Op het bord. Een spiegel saus met daarop een
paar schijven kalkoengebraad, een schep
champignons en een paar kroketjes. Het is véél
werk voor een bordje dat er vrij ‘banaal’ uitziet,
maar geloof me: de smaak is dik OK!
kalkoenfilet
gedroogde abrikozen
gedroogde dadels
sultanrozijntjes
sjalotjes
olijfolie
parmaham
pistachenootjes
zwarte knoflook
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee:
meer recepten met varkenshaasje: