ingrediënten - info
varkensgebraad
pastinaak
pompoen
wortelen
uien
knoflook
karwijzaadjes
laurier
peterseliestengels
boter
Zet de Romeinse pot volledig ondergedompeld een uur in
koud water.
Snijd een paar uien, wortelen, pastinaak, pompoen en
knoflookteentjes, in grove stukken. Fruit de uien glazig samen
met het knoflook. Leg alle groenten in de Römertopf en
overgiet ze met een glas kalfsfond. Kruid met peper, zout en
karwijzaadjes. Leg er een kruidentuiltje bij van laurier,
peterselie en tijm.
Het gebraad. Braad het vlees rondom aan in boter tot het
volledig dichtgeschroeid is. Leg het in de pot op de groenten
en sluit de pot af.
Zet de Römertopf in een koude oven en stel de temperatuur in
op 200°C. Laat 2 uur staan zonder de pot te openen. Haal dan
het vlees uit de pot en laat het afgedekt rusten. Snijd het in
plakjes net voor het opdienen.
varkensgebraad in de Romertopf met kweeperensaus
De stamppot. Zeef de groenten uit de Römertopf. Bewaar ook
het kookvocht voor de saus. Maak van de groenten een
stamppot met een paar gekookte aardappelen, een klontje
boter, peper, zout en nootmuskaat.
Maak de saus. Breng een paar flinke lepels kweeperengelei
aan de kook met ongeveer evenveel kookvocht. Voeg naar
smaak appelazijn toe. Kruid met peper en zout. Bind de saus
met maïzena opgelost in water of met een ander bindmiddel.
Op het bord: een paar sneetjes gebraad, genappeerd met de
saus en daarbij een flinke schep groentenstamppot.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.