smashburger
met warme
avocadosaus
De buns. Snijd de zoete aardappel ongeschild
in schijven van 1.5 cm dik. Bestuif langs beide
zijden met een beetje olijfolie uit een spuitbusje
en leg ze op een ovenrooster. Kruid met peper
en zout. Laat ze 30 minuutjes bakken in hete
lucht op 185°C. Hou ze daarna afgedekt warm
tot gebruik.
Warme avocadosaus. Haal het vruchtvlees uit
de avocado’s, snijd het in reepjes en wentel die
in citroensap. Mix tot pulp in de blender. Kruid
met peper, zout, gerookt paprikapoeder en
koriander. Doe deze saus in een potje, zet het 2
minuten in een microgolfoven op vol vermogen
en houd het daarna afgedekt warm in een oven
op 85°C. Roer goed om voor gebruik.
Andere bereidingen. Snijd een grote ui in
ringen. Bak ze met een lepeltje olijfolie in een
antikleefpan tot ze karamelliseren. Besprenkel
met wat rode balsamico. Zet warm weg.
Leg dunne plakjes grison rundvlees tussen
twee blaadjes bakpapier. Zet ze onder gewicht
1,5 minuutje in de microgolfoven op volle
kracht. Ze zijn nu krokant en breekbaar. Laat
even afkoelen en breek ze in stukjes. Bewaar
ze in een potje.
Snijd een tomaat in dunne plakjes. Bestuif met
olijfolie en kruid met knoflookpoeder, tijm,
oregano en gedroogde peterselie. Zet ze 10
minuten in een hete oven op 185°C. Bewaar
daarna warm.
Snipper een paar lente-uitjes. Bak ze kort op
hoog vuur in een blini-pannetje, of gewoon in
een kleine pan. Giet er een ei over en maak er
een spiegelei van, één per persoon. Houd
warm.
De smashburgers. Kruid het vlees met peper,
barbecuezout en gerookt paprikapoeder.
Verdeel het in porties ter grootte van een
golfballetje. Verhit een plancha of een brede
antikleefpan op hoog vuur. Bestuif met een
minimum aan olijfolie uit een spuitbusje. Leg de
vleesballen erop. Druk ze plat met de brede
spatel tot ze maximum 1 cm dik zijn. Laat
ongeveer 3 minuten bakken aan elke kant.
Stapel drie smashburgers met daartussen
laagjes cheddar. Zet deze stapeltjes even in
een hete oven, tot de kaas smelt. Begin nu
meteen aan de opbouw.
De opbouw. Begin met een dikke schijf zoete
aardappel. En dan naar boven toe: warme
tomaat, de smashburgers met cheddar, een
flinke schep gebakken ui, een schijfje zoetzure
augurk en daarop de tweede schijf zoete
aardappel. Leg bovenop voorzichtig het
spiegeleitje. Fixeer de constructie met een
barbecuespiesje.
Op het bord: in het midden de smashburger.
Daarrond een laag warme avocadosaus met
het gebroken grisonvlees.
Het concept dateert van de jaren ’60. Bill
Culvertson, restauranthouder in Kentucky,
creëerde de "smashburger". Hij ontdekte
dat het platslaan (smashing) van het vlees
met een blik bonen, een geweldige manier is
om meer smaak te krijgen in een
hamburger. In 2007 nam een koppel pientere
zakenlui het concept over en
perfectioneerden het. Vooral de extra
kruiding van het vlees, met knoflookpoeder
en verkruimeld gebakken kippenvel bleek
een smaaksucces. Ze patenteerden de
benaming ‘Smashburger’ en hebben
ondertussen al ongeveer 370 gelijknamige
restaurants wereldwijd.
Het recept op deze pagina wijkt volledig af
van het origineel (foto onder), behalve dat
de burgers ‘gesmashed’ worden. De
broodjes zijn vervangen door gebakken
zoete aardappelschijven, waardoor het beter
past in een koolhydraatarm eetpatroon.
grison rundvlees
tomaten
knoflookpoeder
tijm
oregano
gedroogde
peterselie
lente-uitjes
eieren
zuiver rundsgehakt
barbecuezout
zoetzure augurk
zoete aardappel
olijfolie
peper en zout
avocado’s
citroen
gerookt
paprikapoeder
koriander
uien
balsamico
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
Foto: de originele Smashburger-ingrediënten
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: