kweeperengelei
Kweeperen zijn verwant aan appels en
peren, maar toch zijn ze niet erg populair in
onze streken. Dat komt waarschijnlijk omdat
ze absoluut niet lekker zijn om in te bijten.
Hun smaak komt pas écht tot z’n recht in
bereidingen zoals deze, de kweeperengelei.
Een andere toepassing is om ze te
pocheren in witte of rode wijn met suiker en
kaneel, zoals je dat doet met ‘gewone’
stoofpeertjes.
Je kan er ook sausjes mee verrijken, zoals
hier in dit voorbeeld:
varkensgebraad uit de Römertopf met
kweeperensaus.
citroen
agar agar
Was de kweeperen onder de kraan en wrijf ze
droog. Laat de schil en het klokhuis zitten en
hak de vruchten in stukken.
Doe de kweeperen in een diepe kookpot en vul
aan met water tot ze volledig ondergedompeld
zijn. Breng afgedekt aan de kook, verminder
dan het vuur en laat de vruchten 2 uur
sudderen.
Haal de pot van het vuur en zet hem een
nachtje langs de kant op een koele plaats. Zeef
de volgende dag de inhoud door een puntzeef,
bedekt met een neteldoek.
Meet nu af: 2 eenheden sap voor 1 eenheid
suiker. Breng dit aan de kook en roer tot alle
suiker opgelost is. Je kan indien gewenst een
scheutje citroensap toevoegen, maar dat hoeft
niet.
Doe nu een zakje agar-agar bij de bereiding.
Reken in dit geval op 2 gram per liter. Roer
goed om en laat nog minstens 2 minuten
doorkoken.
Laat even afkoelen en giet de gelei in propere
confituurpotjes. Sluit ze af en laat volledig
afkoelen voor gebruik.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
voorbeeld van toepassing:
kruimelpad:
meer recepten van zoete bereidingen:
kweeperen
kristalsuiker