kweeperengelei
citroen
agar agar
Kweeperen zijn verwant aan appels en peren, maar toch
zijn ze niet erg populair in onze streken. Dat komt
waarschijnlijk omdat ze absoluut niet lekker zijn om in te
bijten. Hun smaak komt pas écht tot z’n recht in
bereidingen zoals deze, de kweeperengelei.
Een andere toepassing is om ze te pocheren in witte of
rode wijn met suiker en kaneel, zoals je dat doet met
‘gewone’ stoofpeertjes.
Je kan er ook sausjes mee verrijken, zoals hier in dit
voorbeeld:
varkensgebraad uit de Römertopf met kweeperensaus.
kweeperen
kristalsuiker
Was de kweeperen onder de kraan en wrijf ze droog. Laat de
schil en het klokhuis zitten en hak de vruchten in stukken.
Doe de kweeperen in een diepe kookpot en vul aan met water
tot ze volledig ondergedompeld zijn. Breng afgedekt aan de
kook, verminder dan het vuur en laat de vruchten 2 uur
sudderen.
Haal de pot van het vuur en zet hem een nachtje langs de kant
op een koele plaats. Zeef de volgende dag de inhoud door een
puntzeef, bedekt met een neteldoek.
Meet nu af: 2 eenheden sap voor 1 eenheid suiker. Breng dit
aan de kook en roer tot alle suiker opgelost is. Je kan indien
gewenst een scheutje citroensap toevoegen, maar dat hoeft
niet.
Doe nu een zakje agar-agar bij de bereiding. Reken in dit
geval op 2 gram per liter. Roer goed om en laat nog minstens
2 minuten doorkoken.
Laat even afkoelen en giet de gelei in propere confituurpotjes.
Sluit ze af en laat volledig afkoelen voor gebruik.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
Voorbeeld van toepassing