De mise en place. Snijd een venkel en een
paar geraspte wortelen in dobbelsteentjes.
Stoom ze samen gaar in 20 minuten. Snijd een
ui in halvemaantjes. Pel en plet een viertal
knoflookteentjes. Pers een tweetal
sinaasappelen uit. Was en snijd de tuinkruiden
fijn: de plukjes dille, peterselie en lente-uitjes.
Verhit ondertussen de olijfolie in een diepe pan.
Laat de gesneden ui glazig worden. Voeg
knoflook toe. Schep er de gestoomde venkel
met wortel bij en roerbak een paar minuutjes.
Bestuif de pan met een paar eetlepels
vloeiende bloem en roer goed om.
blokje
groentebouillon
(zonder zout)
vloeiende bloem
kookroom
verse dille
peterselie
lente-uitjes
boter
olijfolie
aardappelstoemp
pieterman
met venkel en
sinaasappel-
roomsaus
Laat nog een minuutje bakken en giet er dan
een glas witte wijn, het sinaasappelsap en een
half flesje kookroom bij. Verkruimel een blokje
tuinkruidenbouillon (zonder zout) over de pan.
Roer om tot een dikke saus. Kruid met peper en
zout.
Overgiet met de witte wijn en kookroom.
Verkruimel er het halve bouillonblokje over.
Voeg de sinaasappelpartjes en het sap toe. Laat
nog even koken en kruid met peper en zout.
Voeg de fijngesneden tuinkruiden toe.
Bak de pieterman in de bruisende boter, een
viertal minuutjes aan elke kant.
Op het bord een spiegel saus met daarop een
stuk pieterman. Daarnaast een schep
aardappelstoemp. Werk die af met wat
nootmuskaat.
pieterman
venkel
uien
worteltjes
knoflook
sinaasappelen
witte wijn
nootmuskaat
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
ander recept met pieterman: