everzwijnterrine 
  met kerstbiersaus
 
 
 
  Draai het everzwijnvlees, de spekjes en de 
  lever door de vleesmolen. Meng met gemalen 
  jeneverbessen, gin, broodkruim, melk en 
  gesnipperde ui. Breng op smaak. 
  Smeer een terrine in met boter en bedek de 
  wanden met lapjes gerookt spek. Laat genoeg 
  overschot langs boven om toe te plooien. 
  Schep het vlees in de terrine en druk goed 
  aan. Plooi de speklappen dicht over de vulling. 
  Decoreer de bovenkant met laurierblaadjes en 
  jeneverbessen. Dek de terrine af met een 
  deksel of met aluminiumfolie. Laat 1 u 20 
  minuten bakken in een oven op 200°C.  
  Neem het deksel eraf, leg een blad folie op de 
  paté en zet daarop een zwaar gewicht 
  (bijvoorbeeld een strijkijzer). Laat de terrine 
  volledig afkoelen onder het gewicht en bewaar 
  liefst een paar dagen voor gebruik in de frigo. 
  Snijd de afgekoelde terrine in schijfjes en dien 
  op met saus. 
  Maak de saus (confit): sauteer de gesnipperde 
  sjalot en gesneden raap. Breng op smaak. 
  Snijd de peren en het witloof in blokjes. 
  Voeg samen en doe er nu alle andere 
  ingrediënten bij. Breng aan de kook. Laat 30 
  minuten sudderen tot het vocht bijna weg is. 
  Dien afgekoeld op bij de terrine.
 
 
  Terrine: 
  750 gr everzwijn
  250 gr varkenslever
  100 gr spekjes
  200 gr gerookt, dun 
  gesneden buikspek
  jeneverbessen
  brood
  melk
  gin
  200 gr ui 
  peper & zout
  oregano
  peterselie
 
 
  Kerstbier heeft eigenschappen die goed 
  samengaan met de smaak van wildpaté. Er 
  zitten meestal extra kruiden in die passen in 
  het beeld, zoals vanille, kaneel en 
  kruidnagel, jeneverbessen en sinaasrasp. 
  Hier werd het gebruik ervan beperkt tot de 
  confit, maar je kan er best mee 
  experimenteren om het bier ook te 
  verwerken in de paté.
 
 
   
 
 
   
 
 
 
 
 
   
 
 
  Saus: 
  zonnebloemolie
  boter
  sjalot
  boterraap
  peren
  witloof
  veenbessen
  kandijsuiker
  gember
  kerstbier
  ciderazijn
  peper & zout
 
  
  
  
 
  Hoeveelheden
  van
  ingrediënten
  worden 
  slechts
  vermeld
  als
  het
  écht
  nodig
  is.
  
  Zelf 
  de
  juiste
  keuzes
  maken
  bij
  de
  uitvoering 
  van
  een
  recept,
  met
  jouw
  passie
  voor
  het 
  kookvuur, dat is 
  creatief koken
  !
 
 
 
 
  selectie:
 
 
  
  
  
  
  
  
 
 
 
  kruimelpad:
 
 
 
   
 
 
 
   
 
  
 
 
 
 
  meer recepten met wild:
 
 
  
 
 
 
 
  meer recepten met everzwijn :
 
 
 
 
  
 
   
 
 
   
 
  
 
   
 
 