everzwijnterrine
met kerstbiersaus
Draai het everzwijnvlees, de spekjes en de
lever door de vleesmolen. Meng met gemalen
jeneverbessen, gin, broodkruim, melk en
gesnipperde ui. Breng op smaak.
Smeer een terrine in met boter en bedek de
wanden met lapjes gerookt spek. Laat genoeg
overschot langs boven om toe te plooien.
Schep het vlees in de terrine en druk goed
aan. Plooi de speklappen dicht over de vulling.
Decoreer de bovenkant met laurierblaadjes en
jeneverbessen. Dek de terrine af met een
deksel of met aluminiumfolie. Laat 1 u 20
minuten bakken in een oven op 200°C.
Neem het deksel eraf, leg een blad folie op de
paté en zet daarop een zwaar gewicht
(bijvoorbeeld een strijkijzer). Laat de terrine
volledig afkoelen onder het gewicht en bewaar
liefst een paar dagen voor gebruik in de frigo.
Snijd de afgekoelde terrine in schijfjes en dien
op met saus.
Maak de saus (confit): sauteer de gesnipperde
sjalot en gesneden raap. Breng op smaak.
Snijd de peren en het witloof in blokjes.
Voeg samen en doe er nu alle andere
ingrediënten bij. Breng aan de kook. Laat 30
minuten sudderen tot het vocht bijna weg is.
Dien afgekoeld op bij de terrine.
Terrine:
750 gr everzwijn
250 gr varkenslever
100 gr spekjes
200 gr gerookt, dun
gesneden buikspek
jeneverbessen
brood
melk
gin
200 gr ui
peper & zout
oregano
peterselie
Kerstbier heeft eigenschappen die goed
samengaan met de smaak van wildpaté. Er
zitten meestal extra kruiden in die passen in
het beeld, zoals vanille, kaneel en
kruidnagel, jeneverbessen en sinaasrasp.
Hier werd het gebruik ervan beperkt tot de
confit, maar je kan er best mee
experimenteren om het bier ook te
verwerken in de paté.
Saus:
zonnebloemolie
boter
sjalot
boterraap
peren
witloof
veenbessen
kandijsuiker
gember
kerstbier
ciderazijn
peper & zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met wild:
meer recepten met everzwijn :