stromboli
Gebruik kant-en-klaar rechthoekig pizzadeeg
en rol het uit, maar laat het bakpapier zitten.
Bestuif met bloem en ga er even met de
deegrol over om het egaal vlak te maken.
Doe een potje tomatenpuree in een kommetje.
Voeg toe: een paar eetlepels olijfolie, een flinke
scheut hot ketchup, een eetlepel knoflookpasta,
een flinke scheut rode balsamico, gedroogde
oregano, tijm, basilicum, uienpoeder, peper en
zout. Meng alles goed.
Smeer deze tomatenpasta uit op het
pizzadeeg. Bekleed het verder met Italiaanse
gekookte ham en pancetta. Leg er de laag met
kazen op: geraspte pecorino, geraspte cheddar
en in stukken gesneden buffelmozzarella. Je
kan ook kiezen voor andere kazen in deze
combinatie.
Rol het pizzadeeg op, waarbij je gebruik maakt
van het bakpapier dat eraan kleeft. Als de rol
gevormd is, heb je het papier niet meer nodig,
behalve nog even om de rol te verpakken, die
een half uurtje de koelkast in moet om terug op
te stijven.
Verwarm ondertussen de oven op 220°C en leg
een pizzasteen op het grillrooster. Haal de
stromboli uit de frigo, borstel ‘em in met
losgeklopt ei en kerf de bovenkant in op een
viertal plaatsen. Gebruik daarvoor een scherp
mes. Let op: snijd niet te diep, want dan is het
risico groot dat de rol in de oven openbarst.
Schuif de pizza op de hete plaat in de oven.
Laat de stromboli een twintigtal minuutjes
bakken. Blijf in de buurt om te controleren of de
rol bruin genoeg kleurt, maar niet verbrand.
Haal de pizzarol uit de oven en snijd hem op
schijven. Dien onmiddellijk op als je het
‘rekeffect’ van de mozzarella wil hebben op je
bord.
prosciutto cotto
pancetta
buffelmozzarella
pecorino
cheddar
oregano
basilicum
tijm
ei
De stromboli lijkt Italiaans, maar is in
werkelijkheid een Amerikaanse creatie uit
Philadelphia. De bedenker ervan, Nazzareno
Romano was geen gewone. Hij was actief in
het verzet tegen Mussolini en moest, toen
die aan de macht kwam in Italië, in 1923
emigreren naar de Verenigde Staten. Daar
kwam hij op straat in Philadelphia aan de
kost met een pizzakarretje.
Zijn idee van de opgerolde pizza dateert uit
1949. Zijn zwager stelde voor om het
gerecht te vernoemen naar de film
‘Stromboli terra di Dio’ , berucht vanwege
een affaire tussen Ingrid Bergman en de
regisseur Roberto Rossellini. Maar
misschien verwijst de benaming naar de
‘lavastroom’ van gesmolten mozzarella die
uit de pizza spuit als je de rol opensnijdt.
Ook dit nog: niets belet je om zelf je vulling
aan te passen bijvoorbeeld met gedroogde
tomaten, ansjovisjes, olijven, mortadella,
taleggio of zelfs truffel.
pizzadeeg (rechthoek)
vloeiende bloem
tomatenpuree
hot ketchup
rode balsamico
knoflookpasta
uienpoeder
olijfolie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad: