ingrediënten - info
pizzadeeg (rechthoek)
vloeiende bloem
tomatenpuree
hot ketchup
rode balsamico
knoflookpasta
uienpoeder
olijfolie
De stromboli lijkt Italiaans, maar is in werkelijkheid een
Amerikaanse creatie uit Philadelphia. De bedenker ervan,
Nazzareno Romano was geen gewone. Hij was actief in het
verzet tegen Mussolini en moest, toen die aan de macht
kwam in Italië, in 1923 emigreren naar de Verenigde
Staten. Daar kwam hij op straat in Philadelphia aan de kost
met een pizzakarretje.
Zijn idee van de opgerolde pizza dateert uit 1949. Zijn
zwager stelde voor om het gerecht te vernoemen naar de
film ‘Stromboli terra di Dio’ , berucht vanwege een affaire
tussen Ingrid Bergman en de regisseur Roberto Rossellini.
Maar misschien verwijst de benaming naar de ‘lavastroom’
van gesmolten mozzarella die uit de pizza spuit als je de
rol opensnijdt. Ook dit nog: niets belet je om zelf je vulling
aan te passen bijvoorbeeld met gedroogde tomaten,
ansjovisjes, olijven, mortadella, taleggio of zelfs truffel.
stromboli
prosciutto cotto
pancetta
buffelmozzarella
pecorino
cheddar
oregano
basilicum
tijm
ei
Gebruik kant-en-klaar rechthoekig pizzadeeg en rol het uit,
maar laat het bakpapier zitten. Bestuif met bloem en ga er
even met de deegrol over om het egaal vlak te maken.
Doe een potje tomatenpuree in een kommetje. Voeg toe: een
paar eetlepels olijfolie, een flinke scheut hot ketchup, een
eetlepel knoflookpasta, een flinke scheut rode balsamico,
gedroogde oregano, tijm, basilicum, uienpoeder, peper en
zout. Meng alles goed.
Smeer deze tomatenpasta uit op het pizzadeeg. Bekleed het
verder met Italiaanse gekookte ham en pancetta. Leg er de
laag met kazen op: geraspte pecorino, geraspte cheddar en in
stukken gesneden buffelmozzarella. Je kan ook kiezen voor
andere kazen in deze combinatie.
Rol het pizzadeeg op, waarbij je gebruik maakt van het
bakpapier dat eraan kleeft. Als de rol gevormd is, heb je het
papier niet meer nodig, behalve nog even om de rol te
verpakken, die een half uurtje de koelkast in moet om terug op
te stijven.
Verwarm ondertussen de oven op 220°C en leg een
pizzasteen op het grillrooster. Haal de stromboli uit de frigo,
borstel ‘em in met losgeklopt ei en kerf de bovenkant in op
een viertal plaatsen. Gebruik daarvoor een scherp mes. Let
op: snijd niet te diep, want dan is het risico groot dat de rol in
de oven openbarst.
Schuif de pizza op de hete plaat in de oven. Laat de stromboli
een twintigtal minuutjes bakken. Blijf in de buurt om te
controleren of de rol bruin genoeg kleurt, maar niet verbrand.
Haal de pizzarol uit de oven en snijd hem op schijven. Dien
onmiddellijk op als je het ‘rekeffect’ van de mozzarella wil
hebben op je bord.