stromboli
ingrediënten - info pizzadeeg (rechthoek) vloeiende bloem tomatenpuree hot ketchup rode balsamico knoflookpasta uienpoeder olijfolie
De stromboli lijkt Italiaans, maar is in werkelijkheid een Amerikaanse creatie uit Philadelphia. De bedenker ervan, Nazzareno Romano was geen gewone. Hij was actief in het verzet tegen Mussolini en moest, toen die aan de macht kwam in Italië, in 1923 emigreren naar de Verenigde Staten. Daar kwam hij op straat in Philadelphia aan de kost met een pizzakarretje. Zijn idee van de opgerolde pizza dateert uit 1949. Zijn zwager stelde voor om het gerecht te vernoemen naar de film ‘Stromboli terra di Dio’ , berucht vanwege een affaire tussen Ingrid Bergman en de regisseur Roberto Rossellini. Maar misschien verwijst de benaming naar de ‘lavastroom’ van gesmolten mozzarella die uit de pizza spuit als je de rol opensnijdt. Ook dit nog: niets belet je om zelf je vulling aan te passen bijvoorbeeld met gedroogde tomaten, ansjovisjes, olijven, mortadella, taleggio of zelfs truffel.

stromboli

prosciutto cotto pancetta buffelmozzarella pecorino cheddar oregano basilicum tijm ei
Gebruik kant-en-klaar rechthoekig pizzadeeg en rol het uit, maar laat het bakpapier zitten. Bestuif met bloem en ga er even met de deegrol over om het egaal vlak te maken. Doe een potje tomatenpuree in een kommetje. Voeg toe: een paar eetlepels olijfolie, een flinke scheut hot ketchup, een eetlepel knoflookpasta, een flinke scheut rode balsamico, gedroogde oregano, tijm, basilicum, uienpoeder, peper en zout. Meng alles goed. Smeer deze tomatenpasta uit op het pizzadeeg. Bekleed het verder met Italiaanse gekookte ham en pancetta. Leg er de laag met kazen op: geraspte pecorino, geraspte cheddar en in stukken gesneden buffelmozzarella. Je kan ook kiezen voor andere kazen in deze combinatie.
Rol het pizzadeeg op, waarbij je gebruik maakt van het bakpapier dat eraan kleeft. Als de rol gevormd is, heb je het papier niet meer nodig, behalve nog even om de rol te verpakken, die een half uurtje de koelkast in moet om terug op te stijven. Verwarm ondertussen de oven op 220°C en leg een pizzasteen op het grillrooster. Haal de stromboli uit de frigo, borstel ‘em in met losgeklopt ei en kerf de bovenkant in op een viertal plaatsen. Gebruik daarvoor een scherp mes. Let op: snijd niet te diep, want dan is het risico groot dat de rol in de oven openbarst. Schuif de pizza op de hete plaat in de oven. Laat de stromboli een twintigtal minuutjes bakken. Blijf in de buurt om te controleren of de rol bruin genoeg kleurt, maar niet verbrand. Haal de pizzarol uit de oven en snijd hem op schijven. Dien onmiddellijk op als je het ‘rekeffect’ van de mozzarella wil hebben op je bord.
stromboli stromboli - pizzarol pizzarol wordt stromboli pizzarol voorbereiden
Creatief Koken de              passie kookvurige

stromboli

Bereiding
receptfiche receptfiche
Gebruik kant-en-klaar rechthoekig pizzadeeg en rol het uit, maar laat het bakpapier zitten. Bestuif met bloem en ga er even met de deegrol over om het egaal vlak te maken. Doe een potje tomatenpuree in een kommetje. Voeg toe: een paar eetlepels olijfolie, een flinke scheut hot ketchup, een eetlepel knoflookpasta, een flinke scheut rode balsamico, gedroogde oregano, tijm, basilicum, uienpoeder, peper en zout. Meng alles goed. Smeer deze tomatenpasta uit op het pizzadeeg. Bekleed het verder met Italiaanse gekookte ham en pancetta. Leg er de laag met kazen op: geraspte pecorino, geraspte cheddar en in stukken gesneden buffelmozzarella. Je kan ook kiezen voor andere kazen in deze combinatie.
Rol het pizzadeeg op, waarbij je gebruik maakt van het bakpapier dat eraan kleeft. Als de rol gevormd is, heb je het papier niet meer nodig, behalve nog even om de rol te verpakken, die een half uurtje de koelkast in moet om terug op te stijven. Verwarm ondertussen de oven op 220°C en leg een pizzasteen op het grillrooster. Haal de stromboli uit de frigo, borstel ‘em in met losgeklopt ei en kerf de bovenkant in op een viertal plaatsen. Gebruik daarvoor een scherp mes. Let op: snijd niet te diep, want dan is het risico groot dat de rol in de oven openbarst. Schuif de pizza op de hete plaat in de oven. Laat de stromboli een twintigtal minuutjes bakken. Blijf in de buurt om te controleren of de rol bruin genoeg kleurt, maar niet verbrand. Haal de pizzarol uit de oven en snijd hem op schijven. Dien onmiddellijk op als je het ‘rekeffect’ van de mozzarella wil hebben op je bord.
Ingrediënten
ingrediënten - info pizzadeeg (rechthoek) vloeiende bloem tomatenpuree hot ketchup rode balsamico knoflookpasta uienpoeder olijfolie
prosciutto cotto pancetta buffelmozzarella pecorino cheddar oregano basilicum tijm ei
stromboli
De stromboli lijkt Italiaans, maar is in werkelijkheid een Amerikaanse creatie uit Philadelphia. De bedenker ervan, Nazzareno Romano was geen gewone. Hij was actief in het verzet tegen Mussolini en moest, toen die aan de macht kwam in Italië, in 1923 emigreren naar de Verenigde Staten. Daar kwam hij op straat in Philadelphia aan de kost met een pizzakarretje. Zijn idee van de opgerolde pizza dateert uit 1949. Zijn zwager stelde voor om het gerecht te vernoemen naar de film ‘Stromboli terra di Dio’ , berucht vanwege een affaire tussen Ingrid Bergman en de regisseur Roberto Rossellini. Maar misschien verwijst de benaming naar de ‘lavastroom’ van gesmolten mozzarella die uit de pizza spuit als je de rol opensnijdt. Ook dit nog: niets belet je om zelf je vulling aan te passen bijvoorbeeld met gedroogde tomaten, ansjovisjes, olijven, mortadella, taleggio of zelfs truffel.
stromboli - pizzarol pizzarol wordt stromboli pizzarol voorbereiden stromboli Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige