Baskische bacalao al pil pil
Kabeljauw al pil pil is een traditioneel gerecht uit de Baskische keuken. Het wordt vooral rond Pasen op het menu gezet. De basis ervan is gezouten en gedroogde kabeljauw, maar in deze versie wordt gekozen voor verse vis. De saus ontstaat door het emulgeren van olijfolie met de eiwitten die vrijkomen bij het pocheren van de kabeljauw. De benaming ‘pil pil’ verwijst naar het geluid dat je hoort bij het opkloppen van de saus. Het authentieke recept bevat slechts vier ingrediënten: kabeljauw, knoflook, olijfolie en een Spaans pepertje. Géén peper, geen zout, geen toegevoegde bindmiddelen.

Baskische bacalao al pil pil

Spaans pepertje olijfolie
Snijd een halve bol gepelde knoflookteentjes in flinterdunne schijfjes. Schil en snijd een vers Spaans pepertje in schijfjes en verwijder de zaadjes. Giet een 33 cl olijfolie in een pan. Fruit daarin op laag vuur de schijfjes knoflook en paprikaringetjes. Ze zijn klaar als het knoflook licht bruin kleurt. Haal ze uit de olie en bewaar ze voor de afwerking. Leg de kabeljauwmoten in de olie met de velkant boven. Pocheer ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot de eiwitten vrijkomen. Schud de pan regelmatig, om dit proces te bevorderen. Draai de moten om en pocheer nog 5 minuten op de velkant. Haal de vismoten uit de olie en leg ze afgedekt warm weg. Klop de eiwitten en de olie op laag vuur op tot een dikke saus. Als hulpmiddeltje kan je een klein zeefje gebruiken dat je op de bodem van de pan over en weer schuift. Op het bord. Zeef de saus over de vismoten op de borden. Werk af met een eetlepel knoflook met pepertjes en gehakte peterselie. Je kan er bijgerechtjes bij verzinnen zoals gebakken krieltjes en / of geroosterde groentjes.
Baskische bacalao al pil pil - voorbereiding Baskische bacalao al pil pil - in voorbereiding
kabeljauwmoten op vel knoflook
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

Baskische bacalao

al pil pil

Snijd een halve bol gepelde knoflookteentjes in flinterdunne schijfjes. Schil en snijd een vers Spaans pepertje in schijfjes en verwijder de zaadjes. Giet een 33 cl olijfolie in een pan. Fruit daarin op laag vuur de schijfjes knoflook en paprikaringetjes. Ze zijn klaar als het knoflook licht bruin kleurt. Haal ze uit de olie en bewaar ze voor de afwerking. Leg de kabeljauwmoten in de olie met de velkant boven. Pocheer ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot de eiwitten vrijkomen. Schud de pan regelmatig, om dit proces te bevorderen. Draai de moten om en pocheer nog 5 minuten op de velkant. Haal de vismoten uit de olie en leg ze afgedekt warm weg. Klop de eiwitten en de olie op laag vuur op tot een dikke saus. Als hulpmiddeltje kan je een klein zeefje gebruiken dat je op de bodem van de pan over en weer schuift. Op het bord. Zeef de saus over de vismoten op de borden. Werk af met een eetlepel knoflook met pepertjes en gehakte peterselie. Je kan er bijgerechtjes bij verzinnen zoals gebakken krieltjes en / of geroosterde groentjes.
Spaans pepertje olijfolie
Kabeljauw al pil pil is een traditioneel gerecht uit de Baskische keuken. Het wordt vooral rond Pasen op het menu gezet. De basis ervan is gezouten en gedroogde kabeljauw, maar in deze versie wordt gekozen voor verse vis. De saus ontstaat door het emulgeren van olijfolie met de eiwitten die vrijkomen bij het pocheren van de kabeljauw. De benaming ‘pil pil’ verwijst naar het geluid dat je hoort bij het opkloppen van de saus. Het authentieke recept bevat slechts vier ingrediënten: kabeljauw, knoflook, olijfolie en een Spaans pepertje. Géén peper, geen zout, geen toegevoegde bindmiddelen.
Baskische bacalao al pil pil Baskische bacalao al pil pil - voorbereiding Baskische bacalao al pil pil - in voorbereiding
kabeljauwmoten op vel knoflook
INGREDIËNTEN BEREIDING
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
INFO @ RECEPT print recept print print print recept recept De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 kabeljauw
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
meer recepten met kabeljauw:
de              passie Creatief Koken kookvurige