ingrediënten - info
lasagnebladen
gekookte ham
prei
ui
knoflook
boter
bloem
kookroom
groentebouillon
peper en zout
Italiaanse ‘lasagne in bianco’ verwijst naar een witte
lasagne waar geen tomatensaus, -puree of tomaten in
verwerkt worden.
In plaats daarvan wordt deze lasagne gemaakt met een
bechamelsaus en andere smaakvolle ingrediënten, zoals
champignons, vulling van Italiaanse worstjes, gekookte
ham of parmaham en (groene of witte) groenten. Je kan er
perfect mee experimenteren en variëren.
witte lasagne met gekookte ham en prei
tijm
peterselie
nootmuskaat
droge vermouth
pesto
mascarpone
parmezaan
provolone
buffelmozzarella
gorgonzola
gruyère
olijfolie
Kuis een preistaaf en snijd deze in reepjes van een paar
centimeter lang. Snijd een grote ui in halvemaantjes. Druk een
paar gepelde knoflookteentjes door de knoflookpers. Bak deze
drie ingrediënten samen in een pan met een beetje olijfolie.
Giet er een half glas droge vermouth bij. Laat even uitdampen.
Meng de bereiding met een tweetal eetlepels pesto en een
kuipje mascarpone. Breng op smaak met tijm, gedroogde
peterselie, versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.
Dek de pan af met een gesloten deksel en laat nog een tiental
minuutjes stoven op een zacht vuurtje. Snijd een dikke plak
gekookte ham in dobbelsteentjes. Meng met de bereiding in
de pan.
Maak een roux en leng aan met groentebouillon en kookroom
tot een dikke saus. Meng met een kommetje geraspte
parmezaan. Snijd een spie provolone in millimeterdunne
schijfjes.
Bouw de lasagne op in rechthoekige ovenschotels, ingevet
met een beetje olijfolie. Begin met een vel voorgekookte
lasagne. Schep daarop een laag ham met prei. Leg daarop
een paar schijfjes provolone en brokjes gorgonzola.
Leg er nieuwe lagen bovenop, tot de schotels bijna volledig
gevuld zijn. Eindig met een laag kaassaus en leg daarop een
laag geraspte gruyère en wat brokjes buffelmozzarella.
Zet de ovenschoteltjes 25 tot 30 minuten in een oven
voorverwarmd op 185°C. De toplaag moet mooi gekleurd zijn.