witte lasagne
met gekookte ham
en prei
Kuis een preistaaf en snijd deze in reepjes van
een paar centimeter lang. Snijd een grote ui in
halvemaantjes. Druk een paar gepelde
knoflookteentjes door de knoflookpers. Bak
deze drie ingrediënten samen in een pan met
een beetje olijfolie.
Giet er een half glas droge vermouth bij. Laat
even uitdampen.
Meng de bereiding met een tweetal eetlepels
pesto en een kuipje mascarpone. Breng op
smaak met tijm, gedroogde peterselie,
versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.
Dek de pan af met een gesloten deksel en laat
nog een tiental minuutjes stoven op een zacht
vuurtje. Snijd een dikke plak gekookte ham in
dobbelsteentjes. Meng met de bereiding in de
pan.
Maak een roux en leng aan met
groentebouillon en kookroom tot een dikke
saus. Meng met een kommetje geraspte
parmezaan. Snijd een spie provolone in
millimeterdunne schijfjes.
Bouw de lasagne op in rechthoekige
ovenschotels, ingevet met een beetje olijfolie.
Begin met een vel voorgekookte lasagne.
Schep daarop een laag ham met prei. Leg
daarop een paar schijfjes provolone en brokjes
gorgonzola.
tijm
peterselie
nootmuskaat
droge vermouth
pesto
mascarpone
parmezaan
provolone
buffelmozzarella
gorgonzola
gruyère
olijfolie
Italiaanse ‘lasagne in bianco’ verwijst naar
een witte lasagne waar geen tomatensaus, -
puree of tomaten in verwerkt worden.
In plaats daarvan wordt deze lasagne
gemaakt met een bechamelsaus en andere
smaakvolle ingrediënten, zoals
champignons, vulling van Italiaanse
worstjes, gekookte ham of parmaham en
(groene of witte) groenten. Je kan er perfect
mee experimenteren en variëren.
Leg er nieuwe lagen bovenop, tot de schotels
bijna volledig gevuld zijn. Eindig met een laag
kaassaus en leg daarop een laag geraspte
gruyère en wat brokjes buffelmozzarella.
Zet de ovenschoteltjes 25 tot 30 minuten in een
oven voorverwarmd op 185°C. De toplaag
moet mooi gekleurd zijn.
lasagnebladen
gekookte ham
prei
ui
knoflook
boter
bloem
kookroom
groentebouillon
peper en zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer recepten met vlees:
kruimelpad: