pizza o sole mio
Als je hem niet zelf maakt, kies dan voor een
grote vierkante pizzabodem. Rol uit en bedekt
daarmee op bakpapier een volledige
ovenschaal. Prik er met een vork gaatjes in.
Meng tomatenconcentraat met wat olijfolie en
de kruiden en bestrijk daarmee de bodem.
Bouw verder op met kalkoenham, gesneden
champignons, gehalveerde kerstomaatjes en
parmesanschilfers. Laat open ruimten voor de
eieren en beleg de rest met schijven
buffelmozzarella.
Zet de pizza 8 minuten in een voorverwarmde
oven op 210°C. Breek ondertussen de eieren
en giet ze met ongeschonden dooier in
individuele glaasjes.
Haal de pizza uit de oven, giet voorzichtig de
eieren op de voorziene plaatsen en zet de
pizza terug een paar minuutjes in de oven.
Beoordeel op zicht de nodige baktijd. Het eiwit
moet gestold zijn, de dooiers liefst niet volledig.
Haal de pizza uit de oven en snijd hem in
vierkanten die passen op gelijkvormige borden.
Serveer met gearomatiseerde olijfolie.
De pizza o sole mio kent ontelbare
varianten, maar wel met één
gemeenschappelijk kenmerk: er ligt een
spiegelei op.
Het bakken van deze pizza vraagt wel wat
aandacht en ervaring.
Het ei, of de eieren, breek je best vooraf.
Doe ze in afzonderlijke tasjes of potjes. Zo
ben je er zeker van dat de dooiers heel zijn
wanneer je ze op de pizza giet.
Maak in de pizza kuiltjes waar de eieren
moeten landen, anders zoeken ze zelf hun
weg, soms zelfs over de rand van de pizza
heen.
Tot slot: de dooiers moeten nog vloeibaar
zijn bij het opdienen. Bij een
oventemperatuur van 210°C gaat het
stollingsproces van een ei vrij vlug.
Daarom moet je de pizza in twee keer
bakken. De tweede keer mét ei.
tomatenconcentraat
olijfolie
peper & zout
pizzabodem
oregano
basilicum
tijm
knoflookpoeder
buffelmozzarella
parmezaan
kerstomaatjes
eieren
kalkoenham
champignons
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad: