stifado
met lamsschouder
Vraag aan je slager om een volledige
lamsschouder te versnijden tot grote stukken
stoofvlees met het bot er nog aan. Bestuif
het lamsvlees met vloeiende bloem en
schroei het langs alle kanten dicht in olijfolie
in een pan. Leg het vlees in een diepe
kasserol.
Pel een tiental sjalotjes en zorg ervoor dat ze
niet ingesneden worden. Roerbak ze in de
pan waarin het vlees gebakken is tot ze
glazig worden. Voeg een halve bol gepelde
maar niet geplette knoflookteentjes toe en
laat die even meebakken. Schep de
bereiding bij het vlees.
Voeg vervolgens toe: een paar takjes
rozemarijn, twee blaadjes laurier, een
kaneelstokje, een paar stuks kruidnagel, een
paar jeneverbessen, een mespuntje piment,
een blikje tomatenpuree, een borrelglas
balsamico, een groot blik tomatenblokjes en
evenveel rode wijn.
Stifado is een traditioneel Grieks gerecht
dat bestaat uit gestoofd vlees met uien,
rode wijn en tomaten. Het werd
oorspronkelijk gemaakt met konijn. Maar
het kan ook perfect met rundsvlees,
varkensvlees, lamsvlees of zelfs
geitenvlees. Het gerecht zou
geïntroduceerd zijn in Griekenland tijdens
de Venetiaanse bezetting van Kreta in de
13e eeuw. Het is een voedzaam gerecht,
ideaal voor koude winterdagen.
piment
tomaten uit blik
tomatenpuree
balsamico
rode wijn
kalfsfond
honing
komijn
oregano
koriander
peterselie
Breng verder op smaak met een scheut honing,
een theelepeltje komijnpoeder, oregano en
koriander. Vul verder aan met kalfsfond tot het
vlees volledig ondergedompeld is.
Zet het deksel op de pot en laat minstens 2 uur
sudderen, waarvan het laatste half uur zonder
deksel. Controleer of het vlees boterzacht
geworden is en klaar om op te dienen.
Werk af met plukjes peterselie en serveer met
Griekse pasta (orzo) of met stokbrood, feta en
een Griekse salade.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer recepten met lamsschouder :
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
lamsschouder
vloeiende bloem
olijfolie
sjalotjes
knoflook
rozemarijn
laurier
kaneelstokje
kruidnagel
jeneverbessen