ingrediënten - info
zure room
culinaire room
pizzadeeg
Snijd de ui in halvemaantjes. Trek het ontbijtspek in repen.
Meng zure room met een paar scheutje culinaire room om het
lopender te maken. Kruid met peper, zout en een snuifje
nootmuskaat.
Rol het pizzadeeg uit op een ovenplaat en krul de randen op.
Vul deze bodem met de roommengeling en leg daarop het
spek en ui. Bak 10 tot 12 minuten in een oven voorverwarmd
op 220°C.
Variant: strooi er naar eigen smaak geraspte gruyère of comté
overheen, voor de pizza in de oven gaat.
Flammkuchen - tarte flambée
ontbijtspek (of spekjes)
uien
nootmuskaat
peper & zout
olijfolie
Een flammekueche, Flammkuchen of tarte flambée is van
oorsprong een gerecht uit de Elzas.
Vrij vertaald hebben we het over ‘vlammenkoek’ en dat
slaat op de oorspronkelijke functie van dit
plattelandsgerecht: testen of de klei-oven heet genoeg
was om bijvoorbeeld brood in te bakken.
Er zijn vele variaties van tarte flambée, ondermeer met
kwark of slagroom als basis.
Eveneens afwijkend van het origineel is, wanneer je er
geraspte comté of gruyère bovenop strooit. Maar lekker is
het wél.