daube
van rundsvlees
Maak een koude marinade van ui, rode wijn,
wortel, tijm, laurier, peper uit de molen en zout.
Marineer het stoofvlees gedurende 1 uur. Dep
het droog, bestuif met bloem en bak het bruin
langs alle kanten.
Laat de marinade even doorkoken en
verminder het vuur dan naar een lage stand.
Doe het vlees erbij en vul aan met
runderbouillon. Laat minstens anderhalf tot
twee uur sudderen tot het vlees gaar is.
Sauteer ondertussen de looksnippers, spekjes,
zilveruitjes en champignons. Voeg deze
bereiding tegen het einde van de gaartijd toe,
samen met kappertjes, sinaasappelrasp, het
sap van een sinaasappel, gesneden olijfjes en
een scheutje Cognac.
Werk af met gesnipperde peterselie.
Daube van rundsvlees hebben wij voor het
eerst ontdekt in het zuiden van Frankrijk in
de streek van de Lozère.
In een klein restaurantje waar het
verschijnen van een toerist nog altijd de
aandacht trekt van de lokale bezoekers, was
het la patronne, een oma op leeftijd, die het
gerecht klaarmaakte.
Sindsdien maak ik het thuis. Het gerechtje
heeft gelijkenissen met ons stoofvlees op
z’n Vlaams, maar dan met een duidelijk
zuid-Franse signatuur.
En wat er ook zo leuk aan is, het smaakt
écht vakantie-achtig! Maar dat is uiteraard
vanwege de herinnering aan de eerste keer
dat we het aten in Frankrijk.
runderstoofvlees
knoflook
spekjes
zilveruitjes
champignons
kappertjes
runderbouillon
sinaasappelen
olijven
cognac
peterselie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
soortgelijk gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
ui
rode wijn
wortel
tijm
laurier
peper uit de molen
zout
vloeiende bloem
boter