ingrediënten - info
ui
rode wijn
wortel
tijm
laurier
peper uit de molen
zout
vloeiende bloem
boter
Maak een koude marinade van ui, rode wijn, wortel, tijm,
laurier, peper uit de molen en zout. Marineer het stoofvlees
gedurende 1 uur. Dep het droog, bestuif met bloem en bak het
bruin langs alle kanten.
Laat de marinade even doorkoken en verminder het vuur dan
naar een lage stand. Doe het vlees erbij en vul aan met
runderbouillon. Laat minstens anderhalf tot twee uur
sudderen tot het vlees gaar is.
Sauteer ondertussen de looksnippers, spekjes, zilveruitjes en
champignons. Voeg deze bereiding tegen het einde van de
gaartijd toe, samen met kappertjes, sinaasappelrasp, het sap
van een sinaasappel, gesneden olijfjes en een scheutje
Cognac.
Werk af met gesnipperde peterselie.
daube van rundsvlees
Daube van rundsvlees hebben wij voor het eerst ontdekt
in het zuiden van Frankrijk in de streek van de Lozère.
In een klein restaurantje waar het verschijnen van een
toerist nog altijd de aandacht trekt van de lokale
bezoekers, was het la patronne, een oma op leeftijd, die
het gerecht klaarmaakte.
Sindsdien maak ik het thuis. Het gerechtje heeft
gelijkenissen met ons stoofvlees op z’n Vlaams, maar dan
met een duidelijk zuid-Franse signatuur.
En wat er ook zo leuk aan is, het smaakt écht vakantie-
achtig! Maar dat is uiteraard vanwege de herinnering aan
de eerste keer dat we het aten in Frankrijk.
runderstoofvlees
knoflook
spekjes
zilveruitjes
champignons
kappertjes
runderbouillon
sinaasappelen
olijven
Cognac
peterselie