mitraillette
ingrediënten - info
stokbrood
hamburger 100% rund
ui
boter
eieren
Een vast recept is er niet voor deze snack (zie kader). Hier een
poging om een iets gezondere versie te maken door een
evenwichtiger keuze van ingrediënten.
Snijd het stokbrood in twee en dan doormidden, maar niet
helemaal. Laat beide helften aan mekaar vastzitten. Bak de
frietjes en de rundsburger. Kook de eieren 10 minuten, koel ze
af, haal uit de pel en snijd ze in 4 schijfjes.
Was de gemengde sla, snijd de tomaat in schijven. Maak
cocktailsaus met mayonaise, ketchup en een scheutje whisky.
Snijd een ui in halve maantjes en bak deze in een beetje boter
tot ze goed gekarameliseerd zijn (bruin van kleur, maar niet
verkoold uiteraard).
Plooi het broodje open, beleg achtereenvolgens met sla,
gebakken ui, tomaten en ei. Leg daarop de in repen gesneden
burger, een flinke portie frietjes en werk af met uitbundig veel
cocktailsaus. Vergeet het avondeten.
Deze Belgisch snack is ontstaan in Brussel. Vooral
populair in het Franstalige landsgedeelte, maar ook de
Vlaamse frituren hebben het steeds vaker in het aanbod.
Stokbrood en friet zijn de twee vaste en kenmerkende
ingrediënten. De rest is een mengelmoes van wat de
snackbar in huis heeft. Het gerechtje is verwant aan het
Nederlandse kapsalon.
gemengde sla
tomaat
mayonaise
ketchup
whisky
frietjes