Lokerse paardenworst
ingrediënten - info
paardenworsten
uien
knoflook
Doorprik de paardenworsten en leg ze 10 minuten in water
tegen het kookpunt. Droog af en bak ze kort aan in een pan
met wat boter. Fruit in halve maantjes gesneden ui glazig in
dezelfde pan. Voeg geplet knoflook toe, fijngesneden selder en
laat een paar minuten stoven. Roer er tomatenpuree, leg er de
worsten en het kruidentuiltje bij en overgiet met water tot alles
onder staat.
Breng op smaak met peper en zout. Laat onder halfgesloten
deksel 1 ½ uur stoven. Laat afkoelen en zet de pan een
nachtje in de koelkast.
Ontvet de pan en warm de bereiding op zacht vuur op. Bind de
saus indien gewenst. Serveer met brood of een
aardappelbereiding naar keuze.
Vele oude streekgerechten zijn ontstaan uit armoede. Zo
ook de paardenworsten. Het vlees kwam van oude
versleten paarden van boerderijen, de Antwerpse haven
en steenkoolmijnen. Het product was zowel goedkoop als
voedzaam.
bleekselder
boter
tomatenpuree
bouquet garni
peper en zout