buuntchies - gekaste eirten

buuntchies - gekaste eirten

gele Hongaarse spliterwten
Leg de erwtjes in een pot met gezouten water en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat ze 24 uur weken. Dat geeft ze de tijd om lichtjes te zwellen. Laat de erwtjes daarna uitlekken in een vergiet en dep ze droog in keukenpapier. Zeef de losgekomen velletjes eruit. Neem een ovenplaat en leg er een vel bakpapier op. Spreid de erwtjes erop uit in één laag. Zet de plaat in een oven, voorverwarmd op 185°C. Laat 40 tot 45 minuten staan tot ze gepoft zijn. Controleer de kleur en consistentie. Je kan de erwtjes ook poffen in een hete droge pan. Let erop dat ze ook hier in één laag liggen. Schud de pan regelmatig op. Bestrooi rijkelijk met zout en laat de buuntchies afkoelen voor gebruik. Dien op als borrelhapje. Variant: als je geen gele Hongaarse erwtjes kan vinden, probeer het dan met gewone groene.
De straatverkoop van gepofte erwtjes (boontjes) is een traditie die ver teruggaat tot aan het begin van de 20e eeuw. De boontjesventers brachten hun waren aan de man tijdens jaarmarkten, braderieën, kermissen en alle evenementen die veel volk aantrokken. De verkopers poften hun erwtjes thuis op de Leuvense stoof. Vooral in Oost-Vlaanderen waren de vertegenwoordigers van dit ambacht actief en meer bepaald op de as Ronse - Oudenaarde – Aalst. De inwoners van Oudenaarde hebben er zelfs hun spotnaam aan te danken: de ‘bonenklakkers’. In Aalst heeft men het dan weer over ‘gekaste eirten’. Een paar kleurrijke figuren zijn in het collectief geheugen blijven hangen: in Aalst zijn dat Camiel De Kerpel en Freddy Ottoey. In Ronse gaat Julien Deraedt de geschiedenis in, met zijn bijnaam Buunie of ‘Buuntchies Neutchies’. Hij heeft er zelfs een standbeeld gekregen. De buuntchies zijn in Ronse te koop in de toeristische dienst en tussen de chips en de kaasjes in veel lokale cafés… (meer info: www.ontdekronse.be)
de              passie Creatief Koken kookvurige
zout
Oost-Vlaanderen
Julien Deraedt

buuntchies

gekaste eirten

Leg de erwtjes in een pot met gezouten water en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat ze 24 uur weken. Dat geeft ze de tijd om lichtjes te zwellen. Laat de erwtjes daarna uitlekken in een vergiet en dep ze droog in keukenpapier. Zeef de losgekomen velletjes eruit. Neem een ovenplaat en leg er een vel bakpapier op. Spreid de erwtjes erop uit in één laag. Zet de plaat in een oven, voorverwarmd op 185°C. Laat 40 tot 45 minuten staan tot ze gepoft zijn. Controleer de kleur en consistentie. Je kan de erwtjes ook poffen in een hete droge pan. Let erop dat ze ook hier in één laag liggen. Schud de pan regelmatig op. Bestrooi rijkelijk met zout en laat de buuntchies afkoelen voor gebruik. Dien op als borrelhapje. Variant: als je geen gele Hongaarse erwtjes kan vinden, probeer het dan met gewone groene.
gele Hongaarse spliterwten
zout
Bereiding Ingrediënten
De straatverkoop van gepofte erwtjes (boontjes) is een traditie die ver teruggaat tot aan het begin van de 20e eeuw. De boontjesventers brachten hun waren aan de man tijdens jaarmarkten, braderieën, kermissen en alle evenementen die veel volk aantrokken. De verkopers poften hun erwtjes thuis op de Leuvense stoof. Vooral in Oost- Vlaanderen waren de vertegenwoordigers van dit ambacht actief en meer bepaald op de as Ronse - Oudenaarde – Aalst. De inwoners van Oudenaarde hebben er zelfs hun spotnaam aan te danken: de ‘bonenklakkers’. In Aalst heeft men het dan weer over ‘gekaste eirten’. Een paar kleurrijke figuren zijn in het collectief geheugen blijven hangen: in Aalst zijn dat Camiel De Kerpel en Freddy Ottoey. In Ronse gaat Julien Deraedt de geschiedenis in, met zijn bijnaam Buunie of ‘Buuntchies Neutchies’. Hij heeft er zelfs een standbeeld gekregen. De buuntchies zijn in Ronse te koop in de toeristische dienst en tussen de chips en de kaasjes in veel lokale cafés… (meer info: www.ontdekronse.be)
Julien Deraedt
de              passie Creatief Koken kookvurige