buuntchies - gekaste eirten
gele Hongaarse spliterwten
Leg de erwtjes in een pot met gezouten water en zorg ervoor
dat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat ze 24 uur weken.
Dat geeft ze de tijd om lichtjes te zwellen.
Laat de erwtjes daarna uitlekken in een vergiet en dep ze
droog in keukenpapier. Zeef de losgekomen velletjes eruit.
Neem een ovenplaat en leg er een vel bakpapier op. Spreid de
erwtjes erop uit in één laag. Zet de plaat in een oven,
voorverwarmd op 185°C. Laat 40 tot 45 minuten staan tot ze
gepoft zijn. Controleer de kleur en consistentie.
Je kan de erwtjes ook poffen in een hete droge pan. Let erop
dat ze ook hier in één laag liggen. Schud de pan regelmatig
op.
Bestrooi rijkelijk met zout en laat de buuntchies afkoelen voor
gebruik. Dien op als borrelhapje.
Variant: als je geen gele Hongaarse erwtjes kan vinden,
probeer het dan met gewone groene.
De straatverkoop van gepofte erwtjes (boontjes) is een
traditie die ver teruggaat tot aan het begin van de 20e
eeuw. De boontjesventers brachten hun waren aan de
man tijdens jaarmarkten, braderieën, kermissen en alle
evenementen die veel volk aantrokken.
De verkopers poften hun erwtjes thuis op de Leuvense
stoof. Vooral in Oost-Vlaanderen waren de
vertegenwoordigers van dit ambacht actief en meer
bepaald op de as Ronse - Oudenaarde – Aalst. De
inwoners van Oudenaarde hebben er zelfs hun spotnaam
aan te danken: de ‘bonenklakkers’. In Aalst heeft men het
dan weer over ‘gekaste eirten’.
Een paar kleurrijke figuren
zijn in het collectief
geheugen blijven hangen: in
Aalst zijn dat Camiel De
Kerpel en Freddy Ottoey. In
Ronse gaat Julien Deraedt de
geschiedenis in, met zijn
bijnaam Buunie of
‘Buuntchies Neutchies’. Hij
heeft er zelfs een standbeeld
gekregen.
De buuntchies zijn in Ronse
te koop in de toeristische
dienst en tussen de chips en
de kaasjes in veel lokale cafés… (meer info:
www.ontdekronse.be)
zout
meer vegetarische gerechten: