buuntchies
gekaste eirten
Leg de erwtjes in een pot met gezouten water
en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld
zijn. Laat ze 24 uur weken. Dat geeft ze de tijd
om lichtjes te zwellen.
Laat de erwtjes daarna uitlekken in een vergiet
en dep ze droog in keukenpapier. Zeef de
losgekomen velletjes eruit.
Neem een ovenplaat en leg er een vel
bakpapier op. Spreid de erwtjes erop uit in één
laag. Zet de plaat in een oven, voorverwarmd
op 185°C. Laat 40 tot 45 minuten staan tot ze
gepoft zijn. Controleer de kleur en consistentie.
Je kan de erwtjes ook poffen in een hete droge
pan. Let erop dat ze ook hier in één laag
liggen. Schud de pan regelmatig op.
Bestrooi rijkelijk met zout en laat de buuntchies
afkoelen voor gebruik. Dien op als borrelhapje.
Variant: als je geen gele Hongaarse erwtjes
kan vinden, probeer het dan met gewone
groene.
zout
De straatverkoop van gepofte erwtjes
(boontjes) is een traditie die ver teruggaat
tot aan het begin van de 20e eeuw. De
boontjesventers brachten hun waren aan
de man tijdens jaarmarkten, braderieën,
kermissen en alle evenementen die veel
volk aantrokken.
De verkopers poften hun erwtjes thuis op
de Leuvense stoof. Vooral in Oost-
Vlaanderen waren de vertegenwoordigers
van dit ambacht actief en meer bepaald op
de as Ronse - Oudenaarde – Aalst. De
inwoners van Oudenaarde hebben er zelfs
hun spotnaam aan te danken: de
‘bonenklakkers’. In Aalst heeft men het dan
weer over ‘gekaste eirten’.
Een paar kleurrijke figuren zijn in het
collectief geheugen blijven hangen: in
Aalst zijn dat Camiel De Kerpel en Freddy
Ottoey. In Ronse gaat Julien Deraedt de
geschiedenis
in, met zijn
bijnaam Buunie
of ‘Buuntchies
Neutchies’. Hij
heeft er zelfs
een standbeeld
gekregen.
De buuntchies
zijn in Ronse te
koop in de
toeristische
dienst en
tussen de chips
en de kaasjes
in veel lokale cafés… (meer info: zie
recept@info)
gele Hongaarse
spliterwten
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer info over dit gerecht: