Trek een groentebouillon van wortel, prei,
selder, ui, knoflook, tijm, rozemarijn, peterselie,
laurier, peper & zout.
Leg de stukken kip toe in de hete bouillon. Laat
de kip zo’n 30 minuten sudderen. Controleer
dan of de kip gaar is.
Snij wortels, de prei en de selder in heel fijne
julienne. Stoof de groenten afgedekt, in wat
boter met een half kuipje bouillon. Doe de
bereiding in een grote casserole en voeg room
toe.
Haal de kip uit de bouillon en verwijder het vel.
Bewaar de stukken afgedekt in aluminiumfolie,
warm in een oven op 85°C.
Zeef de groentebouillon. Giet een paar pollepels
bouillon in de casserole. Beoordeel zelf de
verhouding met de room. Kruid de waterzooi
naar smaak bij met peper van de molen en wat
zout.
Kook geschilde vastkokende aardappelen gaar.
Gentse waterzooi
peper & zout
eieren
peterselie
knoflook
tijm
rozemarijn
laurier
groentebouillon
Los wat vloeiende bloem op in water, breng de
waterzooi aan de kook en bind met de
oplossing. Voeg nu de warme kip en de
aardappelen toe en laat nog even sudderen. Je
kan de gekookte aardappelen ook afzonderlijk
opdienen.
In een diep bord: een paar stukjes kip en
aardappelen, ruim overgoten met de saus.
Werk af met verse gehakte peterselie.
Oorspronkelijk werd dit middeleeuws
gerecht op basis van zoetwatervis gemaakt,
met onder andere paling, karper, snoek en
baars. Die vissoorten waren ruim
voorhanden in de Gentse grachten en
kanalen.
Toen het binnenwater te vervuild geraakte
en vis te duur, werd waterzooi met kip de
standaard.
kip
wortelen
prei
selder
vastkokende
aardappelen
boter
room
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad
meer recepten met pluimvee: