koude asperges met gerookte zalm en tuinkruiden
Oost-Indische kers
bieslook
peterselie
waterkers
daslook
lente-uitjes
peper en zout
toastbrood
Knip een handvol blaadjes van de Oost-Indische kers van de
steeltjes tot tegen het blad. Pluk een handvol peterselie met
zo min mogelijk stengel. Snijd een gekuist lente-uitje in fijne
ringetjes.
Was deze groene delicatessen grondig, bewaar de
bieslookbloempjes apart en ook één blaadje Oost-Indische
kers per bord en een beetje van de gesneden lente-uitjes. Hak
de rest fijn. Meng alle groen tot een homogeen mengsel.
Andere mise-en-place. Maak een cocktailsaus met
mayonaise, ketchup en een scheutje Spaanse brandy. Maak
hardgekookte eitjes, ééntje per twee borden. Laat afkoelen,
haal de pel eraf en maak er een mimosa van in de blender.
Op het bord. Een rolletje koude asperges met gerookte zalm.
Daarnaast een lijntje tuinkruiden met daarop wat eiermimosa
op smaak gebracht met peper en zout. Leg er een bieslook-
bloempje bovenop. Verdeel wat van de lente-uitjes over de
zalm. Werk af met een blaadje kers met daarop een potje
cocktailsaus. Geef er toast bij.
Asperges. Verwijder de harde uiteinden en schil ze grondig.
Leg ze in een schotel van glas, dek af met folie en stoom ze
gaar in 5 minuten in een microgolfoven op vol vermogen. Giet
de asperges af, laat ze afkoelen en zet ze dan een uurtje in de
koelkast tot ze volledig koud zijn.
Snijd een paar sneden gerookte zalm in repen van ongeveer 5
centimeter breed. Wikkel er een drietal asperges in. Niet meer,
want dit moet een licht verteerbaar voorgerechtje worden.
Tuinkruiden. Heb je een kruidentuintje, dan ben je een
gelukkig mens. Anders koop je deze plantjes gewoon vers in
de groenteafdeling van je favoriete winkel. Pluk een handvol
daslookblaadjes, knip naar aanvoelen een busseltje bieslook.
Knip en bewaar één bloempje van de bieslook per bord voor
decoratie.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.