oesters Rockefeller
knoflook
sjalotje
tabasco
Ricard
parmezaan
peper en zout
citroen
Het oorspronkelijke recept komt uit
‘Antoine’s restaurant’ in New Orleans. Dat
bestaat sinds 1840. Het recept werd
gecreëerd door Antoine Alciatore, de
oprichter van het restaurant, dat tot
vandaag in handen is gebleven van dezelfde
familie.
Deze oesters kregen de naam van de in die
periode rijkste man van Amerika, John D.
Rockefeller. De juiste bereiding en
ingrediënten zijn nog steeds een goed
bewaard geheim. Met als gevolg dat er op
het internet tientallen varianten circuleren
van hobbykoks zoals ik, die er een eigen
versie van maken.
Wie echter het origineel wil proeven, kan
dat bestellen in Antoine’s restaurant voor 15
Dollar (zoveel jaar geleden natuurlijk…).
oesters
kruidenboter
dragon
peterselie
spinazie
broodkruim
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
Open de oesters en snijd ze los. Laat ze liggen
in hun onderste schelp. Giet het vocht af.
Doe een knoflookteentje, een handvol spinazie,
verse geritste dragon, peterselie zonder steel
en een sjalotje in een keukenmachine. Hak fijn.
Meng deze mix met vooraf klaargemaakte
kruidenboter op kamertemperatuur en met fijn
gemalen broodkruim. Bevochtig met een
borrelglaasje pastis, bijvoorbeeld Ricard of
Pernod en een paar druppels tabasco. Meng er
tot slot een paar eetlepels Parmezaan onder en
zorg dat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld
zijn in de boterpasta.
Verwarm de oven voor op 220˚C. Schep een
eetlepel boterpasta op de oesters en druk goed
aan. Strooi er wat fijn gemalen Parmezaan over.
Leg de oesterschelpen op een rooster en zorg
ervoor dat ze goed horizontaal blijven liggen,
opdat de boter er niet uitloopt in de oven.
Schuif het rooster in de hete oven en laat zes
tot acht minuten grillen tot de boter bruist en de
kaas begint te kleuren.
Geef je dit aan je gasten als voorgerecht, bedek
dan de bodem van de borden met een laag grof
zeezout. Druk er een zestal warme oesters in
en werk af met gehakte peterselie en
citroenschijfjes. Serveer onmiddellijk met brood
erbij.
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
selectie: