parelhoen
met Pineau
des Charentes
De saus: breng kippenfond aan de kook. Voeg
room en een paar stevige scheuten Pineau toe.
Reduceer en bind de saus. Breng op smaak.
De warme doperwtjespesto: sauteer
gesneden ui en knoflook in wat boter. Als je
doperwtjes uit de diepvries gebruikt, gaar die
dan eerst (een paar minuten op de hoogste
stand) in de microgolfoven. Je kan ze ook
stomen. Bewaar een handvol doperwtjes voor
de afwerking en doe de rest in de pan bij de ui
en het knoflook. Laat ze samen nog een paar
minuten pruttelen op laag vuur. Breng op
smaak met peper en zout.
Rooster ondertussen pijnboompitjes en rasp de
Parmezaan. Doe deze beiden samen met de
erwtjesbereiding in de blender. Voeg een beetje
gevogeltefond toe en mix tot een homogene
massa. Frituur rode uiringen.
Maak een puree van zoete aardappel, op
dezelfde manier zoals je gewone
aardappelpuree maakt. Vul er Creusetpotjes
mee, dek af met gemalen Gruyère en laat
gratineren onder de grill.
Bak de parelhoenfilets aan beide kanten in een
diepe pan. Laat nog eens 10 minuten afgedekt
garen op laag vuur. Laat even rusten.
Op het bord: een voorgesneden parelhoenfilet
met daarover de saus. Leg daarop de
gefrituurde uiringen. Daarnaast een ring warme
erwtenpesto. Strooi op de pesto en rondom, de
opgewarmde apart gehouden gestoomde
erwtjes. Zet op de vrije ruimte een potje zoete
aardappelgratin.
rode ui
zoete aardappelen
knoflook
pijnboompitjes
Gruyère
Parmesan
boter
peper en zout