pepersteak met
peperroomsaus
De pepersteaks. Breng het vlees op
kamertemperatuur. Neem de pepermolen en
bedek beide kanten van de steaks met een
gulle laag gebroken peper. Neem een
vleeshamer en duw de korrels in het vlees.
Echt erin stampen hoeft nu ook weer niet,
maar de korrels mogen er wel niet afvallen als
je de steak omdraait. Laat nu even rusten en
begin aan de saus.
De peperroomsaus. Neem gelijke
hoeveelheden donkere kalfsfond en volle
room. Vergeet even dat er ook lichte culinaire
room bestaat. Eet desnoods bij een volgende
maaltijd wat minder calorierijk, maar ga hier
voor de volle smaak van echte room.
Breng aan de kook en voeg een paar flinke
eetlepels groene peperbolletjes op azijn toe,
mét een scheutje van de azijn. Voeg nog een
scheutje vleesextract toe, type OXO of
worcestershire. Laat inkoken en bind de saus
met een beetje zetmeel opgelost in water.
Bak de steaks. Verhit eerst een kleefpan
zonder inhoud. Voeg een flinke klont boter toe
en een fijn straaltje olijfolie. Leg de steaks in de
hete pan als de boter bruist. Sluit ze goed aan
zodat de bodem van de pan volledig bedekt is
met vlees.
vleesextract
zetmeel
boter
olijfolie
zout
frietjes
een slaatje
Dit gerecht is strikt genomen van Franse
origine. Maar de uitheemse ‘steak au poivre’
is reeds generaties lang ingeburgerd in onze
Vlaamse en Belgische eetgewoonten.
Hoewel, zo gewoon is hij nu ook weer niet.
Want deze pepersteak heeft wel degelijk een
feestelijk karakter en is bovendien een
schotel waar je moeite mee hebt om hem
niet te bestellen op restaurant. Enfin, ik
toch…
Nog één goede raad als het mag: niet zuinig
zijn bij de keuze van het vlees. De kwaliteit
van de steak maakt het succes van dit
gerecht. Hier werd gekozen voor gerijpte
black angus.
Zet de timer op 3 minuten en weersta de drang
om het vlees in die tijd om te draaien. Doe er
wel een paar draaien uit de zoutmolen over.
Keer nu de steaks en laat weer 3 minuten
bakken. Kruid eveneens met zout.
De rest is ervaring. Wil je beter doorbakken
vlees, dan moet je nog één tot een paar
minuutjes verder bakken. Soms is 3 minuten
aan elke kant zelfs al wat veel, afhankelijk van
de dikte van de steaks en of indien een
tafelgenoot het vlees ‘saignant’ wil hebben.
Haal de pan van het vuur en laat nog een
tiental minuutjes afgedekt rusten, zodat het
vlees zich kan ontspannen en het sappig blijft.
Op het bord. Een volledige steak, royaal
overgoten met pepersaus. Dien op met frietjes
en een fris slaatje. Andere groenten horen hier
niet bij, omdat de steak op zich toch al flink
vullend is en hij bovendien de focus moet
behouden op het bord.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad
meer recepten met vlees:
bijpassende gerechten: