perentaart met pudding

perentaart met pudding

ingrediënten - info Banketbakkersroom: 500 g melk 100 g suiker 4 eidooiers 45 g maïzena Vanillestokje
Maak eerst de banketbakkersroom. Breng een halve liter volle melk aan de kook met de helft van de suiker en een vanillestokje. Dat moet je wel eerst opensnijden en de zaadjes eruit schrapen. Dan samen met de peul, de pot in. Maak een ruban door de eidooiers stevig op te kloppen met de andere helft van de suiker. Als die mooi witgeel van kleur is, voeg er dan lepelsgewijs het maïszetmeel aan toe, terwijl je verder blijft opkloppen. Als de melk kookt kan je het vuur verlagen en een pollepel van de melk bij de ruban gieten. Roer goed om en giet de substantie bij de rest van de melk. Blijf roeren tot de pudding gevormd is. Let op dat de temperatuur onder het kookpunt blijft. Laat de room afkoelen voor verder gebruik. De peertjes. Schil de peertjes en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd de vrucht in dunne schijfjes. Bak die kort in wat boter. Het hoeft niet, maar ik heb er kaneelpeertjes van gemaakt, door ze in de pan te bestuiven met vanillesuiker en kaneelpoeder. Maak de taartbodem, in dit geval een kruimeldeegbodem. Neem een taartvorm, beboter en bestuif met bloem. Leg het kruimeldeeg in de taartvorm en snijd de rand bij. Doorprik de bodem met een vork.
De taartvulling: kruimeldeegbodem peren kaneel boter poedersuiker afdekgelei
Deze perentaart met pudding is een klassieker uit ons culinair erfgoed. Je kan ze natuurlijk bij de bakker kopen, maar zelf maken is zoveel leuker. En je kan nog variëren ook. Vervang bijvoorbeeld de peertjes door appeltjes en je hebt… een appeltaart. Of gebruik kleine gebakvormpjes om individuele gebakjes (patéekes, in het mooi Vlaams) te maken, steeds volgens hetzelfde recept.
Het deeg wordt niet eerst ‘blind’ gebakken in tegenstelling tot een gewone fruittaart die na het aanbrengen van de pudding en het fruit niet terug in de oven moet. Hier gaat het dus anders. Vul de taartbodem met de banketbakkersroom. Leg de schijfjes peer er dakpansgewijs bovenop. Borstel wat gesmolten boter over het fruit en bestuif met poedersuiker. Zet de taart nu 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat uit de oven afkoelen en strijk er gelijkmatig een laagje afdekgelei over, zodat de taart mooi zal blinken. Afdekgelei maak je met 20 cl opgewarmd fruitsap, een geweekt gelatineblaadje en een eetlepel suiker.
Creatief Koken de              passie kookvurige

perentaart

met pudding

Maak eerst de banketbakkersroom. Breng een halve liter volle melk aan de kook met de helft van de suiker en een vanillestokje. Dat moet je wel eerst opensnijden en de zaadjes eruit schrapen. Dan samen met de peul, de pot in. Maak een ruban door de eidooiers stevig op te kloppen met de andere helft van de suiker. Als die mooi witgeel van kleur is, voeg er dan lepelsgewijs het maïszetmeel aan toe, terwijl je verder blijft opkloppen. Als de melk kookt kan je het vuur verlagen en een pollepel van de melk bij de ruban gieten. Roer goed om en giet de substantie bij de rest van de melk. Blijf roeren tot de pudding gevormd is. Let op dat de temperatuur onder het kookpunt blijft. Laat de room afkoelen voor verder gebruik. De peertjes. Schil de peertjes en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd de vrucht in dunne schijfjes. Bak die kort in wat boter. Het hoeft niet, maar ik heb er kaneelpeertjes van gemaakt, door ze in de pan te bestuiven met vanillesuiker en kaneelpoeder. Maak de taartbodem, in dit geval een kruimeldeegbodem. Neem een taartvorm, beboter en bestuif met bloem. Leg het kruimeldeeg in de taartvorm en snijd de rand bij. Doorprik de bodem met een vork.
Ingrediënten
ingrediënten - info Banketbakkersroom: 500 g melk 100 g suiker 4 eidooiers 45 g maïzena Vanillestokje
Bereiding
De taartvulling: kruimeldeegbodem peren kaneel boter poedersuiker afdekgelei
Deze perentaart met pudding is een klassieker uit ons culinair erfgoed. Je kan ze natuurlijk bij de bakker kopen, maar zelf maken is zoveel leuker. En je kan nog variëren ook. Vervang bijvoorbeeld de peertjes door appeltjes en je hebt… een appeltaart. Of gebruik kleine gebakvormpjes om individuele gebakjes (patéekes, in het mooi Vlaams) te maken, steeds volgens hetzelfde recept.
Het deeg wordt niet eerst ‘blind’ gebakken in tegenstelling tot een gewone fruittaart die na het aanbrengen van de pudding en het fruit niet terug in de oven moet. Hier gaat het dus anders. Vul de taartbodem met de banketbakkersroom. Leg de schijfjes peer er dakpansgewijs bovenop. Borstel wat gesmolten boter over het fruit en bestuif met poedersuiker. Zet de taart nu 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat uit de oven afkoelen en strijk er gelijkmatig een laagje afdekgelei over, zodat de taart mooi zal blinken. Afdekgelei maak je met 20 cl opgewarmd fruitsap, een geweekt gelatineblaadje en een eetlepel suiker.
receptfiche receptfiche
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige
Cuisine Créative Recettes en français de              passie Creatief Koken kookvurige