Voorbereiding. Snijd de aubergine en de
courgette op grote dobbelstenen. Snijd de uien
in halvemaantjes. Schraap een paar wortelen
en snijd ze op dikke ringen. Plet een halve bol
gepelde knoflookteentjes. Schil de
snoeppaprika’s met een dunschiller maar laat
ze heel.
Snijd een busseltje lente-uitjes op ringen. Zet
een handvol grofgehakte peterselie klaar. Haal
de trostomaatjes van de tros, maar laat ze
heel. Snijd een tweetal geschilde citroenen in
schijven.
Snijd de stukken zeewolf, staartvis zonder
been en roodbaarsfilet in grote moten van 3 à
4 centimeter breed. Dek af en zet de schotel in
de koelkast voor verder gebruik.
Maak vooraf een goede échte
garnalenbisque. Bisque uit blik moet je
absoluut vermijden. Lees maar eens goed op
het label van zo een blik wat ze er allemaal
durven in te draaien en te verkopen als
‘bisque’.
Bereiding. Zorg ervoor dat de barbecue
waterpas staat. Zet een vispan van het type
waar je paella in maakt, op een gematigd heet
vuur. Giet er een klein glas olijfolie in. Schep er
de uien, wortelen en paprikaatjes in en
roerbak. Voeg er de aubergine- en
courgetteblokjes en het geplet knoflook aan
toe. Kruid met verse salie, takjes rozemarijn en
tijm en een blaadje laurier.
Giet er ongeveer 50 cl groentebouillon bij en
laat de groenten verder gaar worden. Als je in
een dik wortelschijfje prikt en het is gaar, dan
kan je verder afwerken. Giet voldoende
voorverwarmde garnalenbisque in de
paellapan tot die halfvol staat.
Voeg verder toe: twee potjes saffraanpoeder,
een tweetal eetlepels kurkuma voor het
kleureffect, een lepeltje zacht
citroen
peterselie
verse salie
takjes rozemarijn en
tijm
laurierblad
saffraan
kurkuma
zacht paprikapoeder
peper en zout
groentebouillon
orzo
witte balsamico-azijn
olijfolie
mediterrane vispan
op de barbecue
lotte (staartvis)
zeewolf
roodbaarsfilet
garnalenbisque
aubergine
courgette
uien
wortelen
knoflook
trostomaten
lente-uitjes
snoeppaprika’s
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
ook nodig in dit recept:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
paprikapoeder, een handvol trostomaatjes, een
handvol gehakte peterselie, de lente-uitjes en
een flinke scheut witte balsamico-azijn. Breng
op smaak met peper en zout.
Roer alles goed om en laat sudderen tot de
bereiding op temperatuur is. Voeg nu de
vismoten toe en laat ze gaar worden. Dat gaat
vrij snel in een paar minuutjes tijd. Dan is het
tijd om meteen op te dienen. Laat je de pan te
lang op het vuur staan, zal de vis overgaar
worden en ‘oplossen’ in de saus.
Afwerking. Werk de pan af met verse
peterselieplukjes en schijfjes citroen. Je kan er
desgewenst nog wat gepelde grijze garnaaltjes
over uitstrooien.
Dien op met Griekse orzo die je klaarmaakt
volgens de instructies op de verpakking.
Stokbrood is een goed alternatief.