Voor de saus:
Droge vermouth
(type Noilly Prat)
witte balsamico
kookroom
Voor de afwerking:
gemengde salade
citroen
lente-ui
kerstomaatjes
zure room
gebakken mosselen
met
vermouthroomsaus
Zet een antikleefpan op middelhoog vuur met
een flinke klont boter. Bak de mosseltjes in een
paar minuutjes tot ze rondom goudbruin zijn.
Schep ze regelmatig om met een spaan. Hou
de gebakken mosseltjes op
serveertemperatuur.
De saus. Giet een glas droge vermouth en een
scheutje witte balsamicoazijn bij het gezeefde
kookvocht. Breng het pannetje aan de kook en
laat een tiental minuten inkoken. Giet er dan
naar eigen smaak een paar scheutjes
kookroom bij. Laat nog even verder koken op
zachter vuur. Breng op smaak met peper en
zout. Je kan de saus binden met wat bloem
opgelost in koud water.
Op het bord. Leg op de borden een laagje
gewassen en drooggezwierde gemengde sla.
Schep in het midden daarvan een portie warme
gebakken mosselen. Besprenkel ze met een
paar eetlepels van de vermouthsaus.
Werk de borden af met de mosseltjes in hun
schelp, gehalveerde kerstomaatjes,
gesnipperde lente-ui en partjes citroen. Zet er
voor de liefhebbers een potje zure room bij.
Dien op zoals het is, zonder bijgerechten,
behalve misschien wat beboterd mosselbrood.
zet er ook een sauspannetje met de rest van
de vermouthsaus bij.
Voor de mosselen:
mosselen
prei
selder
wortelen
uien
knoflook
mosselkruiden
vloeiende bloem
peper en zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
De mosselen. Kuis en snijd de groenten (prei,
selder, wortelen en een grote ui) in stukken.
Kuis en was de mosselen. Vul een
mosselschuit met de groente. Doe er een paar
eetlepels mosselkruiden bij. Giet een glas
water in de pot. Breng aan de kook en laat
afgesloten een paar minuten doorkoken tot de
groenten zacht zijn.
Voeg 1 ½ kg mosselen toe. Schep om en zet
het vuur op maximum. Laat een paar minuutjes
doorkoken en schud de pot een paar keren op.
Na maximum vijf minuutjes zijn de mosselen
allemaal open en gaar.
Schep ze uit de pot en verwijder de gesloten
exemplaren. Zeef het kookvocht in een proper
pannetje. Haal de mosseltjes uit hun schelp.
Bewaar een paar mooie exemplaren met
schelp voor de afwerking van de borden.
Schep de afgekoelde mosselen (die zonder
schelp) in een bolzeef. Schud ze goed dooreen
om alle achtergebleven vocht te verwijderen.
Bestuif ze dan, in de zeef, met vloeiende
bloem. Schud om de overtollige bloem te
verwijderen.