Adolphe Dugléré is de bedenker van deze
saus. Geboren in 1805 was hij een leerling
van Marie-Antoine Carême. Dugléré was de
chef de cuisine van de Rothschilds. Maar
zijn belangrijkste historische
verwezenlijking was een beroemde maaltijd,
het 'Diner van de Drie Keizers' voor tsaar
Alexander II van Rusland, zijn zoon de
tsarevitch, die later tsaar Alexander III werd
en Koning Willem I van Pruisen, evenals
prins Otto von Bismarck die in Parijs waren
voor L'Exposition Universelle in 1867.
(Wikipedia). Terug naar de saus: de
belangrijkste onderdelen ervan zijn de
gekaramelliseerde uitjes met
tomatenblokjes in een witte
visbouillonsaus, afgewerkt met peterselie.
peper en zout
peterselie
tijm
laurier
rozemarijn
volle room
boter
vloeiende bloem
lente-uitjes
kerstomaatjes
witte wijn
aardappelen
Op het bord. Verdeel van elke vissoort een
mootje over de borden. Overgiet met een paar
lepels saus. Werk af met een schep sjalotjes
met tomaatjes, gesnipperde peterselie en
ringetjes van lente-ui.
Dien op met gekookte aardappeltjes.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
Maak een visbouillon of gebruik een kant-en-
klaar product, maar dat is niet aan te raden
voor een goed eindresultaat. Pocheer de
vismoten in de bouillon. Zet ze afgedekt warm
weg.
Zeef de bouillon en giet er een busje room en
een glas droge witte wijn bij. Laat inkoken,
kruid met peper en zout en bind de saus indien
nodig met wat vloeiende bloem opgelost in
water. Andere kruiding is hier niet nodig, indien
de visbouillon zelfgemaakt is.
Snijd een paar sjalotjes in een fijne brunoise.
Snijd een handvol kerstomaatjes in vier en
verwijder de zaadjes. Bak de sjalotjes tot ze
bijna karamelliseren in bruisende boter. Laat de
stukjes kerstomaat kort meebakken en roer
beiden goed om.
kabeljauw
koolvis
wijtingfilets
visboullon
visafval
uien
sjalotjes
prei
selder
wortelen
knoflook