kreeft ‘belle vue’
Maak eerst de bouillon. Laat de versneden ui, prei, selder en
wortel een 20-tal minuutjes koken samen met het kruidentuiltje
van laurier, tijm, oregano en rozemarijn. Voeg witte wijn en een
scheutje citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout.
Laat nog even trekken.
Breng opnieuw aan de kook en doe er de kreeft in. Laat een
achttal minuten koken voor een klein formaat en tot 12 minuten
voor de grootste exemplaren.
Haal ze uit het kookvocht en laat afkoelen tot lauw. Snijd ze
dan overlangs in twee, verwijder de smurrie en breek de
scharen, zonder het pantser ervan te verwijderen.
ingrediënten - info
kreeft
mayonaise
cocktailsaus
zure room
tomaat
kropsla
peper & zout
ui
prei
Dresseer op een bord op een bedje van kropsla, met
tomatenschijfjes, uisnippers, eventueel wat
komkommersschijfjes, hard gekookte eieren en een
cocktailsaus. Dat is een mengeling van mayonaise, ketchup
en eventueel een vleugje whisky. Hier werd dit sausje
opgewaardeerd met een paar eetlepels zure room.
bleekselder
wortel
laurier
tijm
oregano
rozemarijn
peper en zout
eieren
witte wijn
citroensap
Bekijk het zo eens. Vraag één: wil je kreeft eten of niet?
Ja? OK, ga verder. Vraag twee: vind je rubber lekker?
Neen? OK. Kies dan nooit voor diepvrieskreeft.
Vraag drie: je griezelt ervan om de beestjes levend in het
kokend sop te kieperen? Ja, OK. Kies dan voor vers
gekookte kreeft op bestelling. Maar dan wel met de kortst
mogelijke tijd tussen afhalen en serveren.
De kreeften zelf koken “à la minute” is wel de manier om
het beste resultaat te bekomen. Dan kan je ze écht lauw
serveren in deze bereiding ‘Belle Vue’. Een tip: Je kan ze
vooraf doden door een messteek in het kopstuk, net voor
ze het sop ingaan.