Maak eerst de bouillon. Laat de versneden ui,
prei, selder en wortel een 20-tal minuutjes
koken samen met het kruidentuiltje van laurier,
tijm, oregano en rozemarijn. Voeg witte wijn en
een scheutje citroensap toe. Breng op smaak
met peper en zout. Laat nog even trekken.
Breng opnieuw aan de kook en doe er de kreeft
in. Laat een achttal minuten koken voor een
klein formaat en tot 12 minuten voor de
grootste exemplaren.
Haal ze uit het kookvocht en laat afkoelen tot
lauw. Snijd ze dan overlangs in twee, verwijder
de smurrie en breek de scharen, zonder het
pantser ervan te verwijderen.
Je griezelt ervan om de beestjes levend in
het kokend sop te kieperen? Je kan ze
inderdaad best vooraf doden door een
messteek in het kopstuk, net voor ze het
sop ingaan. Kies alleszins voor een vers
product. Kies je voor ontdooide kreeft, dan
kan je evengoed een binnenband van je fiets
opeten.
Dresseer op een bord op een bedje van
kropsla, met tomatenschijfjes, uisnippers,
eventueel wat komkommersschijfjes,
hardgekookte eieren en een cocktailsaus. Dat
is een mengeling van mayonaise, ketchup en
eventueel een vleugje whisky. Hier werd dit
sausje opgewaardeerd met een paar eetlepels
zure room.
bleekselder
wortel
laurier
tijm
oregano
rozemarijn
peper en zout
eieren
witte wijn
citroensap
kreeft belle vue
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
kreeft
mayonaise
cocktailsaus
zure room
tomaat
kropsla
peper & zout
ui
prei