kreeft ‘belle vue’
Maak eerst de bouillon. Laat de versneden ui, prei, selder en
wortel een 20-tal minuutjes koken samen met het kruidentuiltje
van laurier, tijm, oregano en rozemarijn. Voeg witte wijn en een
scheutje citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout.
Laat nog even trekken.
Breng opnieuw aan de kook en doe er de kreeft in. Laat een
achttal minuten koken voor een klein formaat en tot 12 minuten
voor de grootste exemplaren.
Bekijk het zo eens. Vraag één: wil je kreeft eten of niet?
Ja? OK, ga verder.
Vraag twee: vind je rubber lekker? Neen? OK. Kies dan
nooit voor diepvrieskreeft.
Vraag drie: je griezelt ervan om de beestjes levend in het
kokend sop te kieperen? Ja, OK. Kies dan voor vers
gekookte kreeft op bestelling. Maar dan wel met de kortst
mogelijke tijd tussen afhalen en serveren.
Ben je van het type hobbykok dat het verschil niet goed
inziet tussen het koken van mosselen en het koken van
kreeft, kies er dan voor om de kreeften levend te bereiden.
Dan kan je ze écht lauw serveren in deze bereiding ‘Belle
Vue’.
Haal ze uit het kookvocht en laat afkoelen tot lauw. Snijd ze
dan overlangs in twee, verwijder de smurrie en breek de
scharen, zonder het pantser ervan te verwijderen.
Dresseer op een bord op een bedje van kropsla, met
tomatenschijfjes, uisnippers, eventueel wat
komkommersschijfjes, mayonaise en coctailsaus.
bleekselder
wortel
laurier
tijm
oregano
rozemarijn
peper en zout
witte wijn
citroensap
website zonder commerciële advertenties