gerookte zalm met
honing en dillesaus
Maak een vinaigrette van mosterd, honing,
gesnipperde dille, olijfolie en een scheutje witte
balsamico.
Leg de plakjes zalm op het bord op een paar
takjes waterkers. Lepel de saus over de zalm.
Dit aperitiefbordje of beter hors d’oeuvre,
komt dicht in de buurt van het beter
gekende gravad lax.
Die Skandinavische specialiteit wordt
gemaakt met rauwe zalm en hier gebruik ik
gerookte.
Misschien wil je het niet horen, maar
‘gravad lax’ wil zoveel zeggen als ‘begraven
zalm’.
Die Skandinaviërs hadden, voor het klimaat
doldraaide, gewoon maar een putteke te
scheppen in hun achtertuin om
diepvriestemperaturen te benaderen voor
het bewaren van etenswaren. Vandaar…
gerookte zalm
grof zeezout
zwarte peper
citroen
waterkers
toast
Je kan indien gewenst verder afwerken met
grof zeezout, peper uit de molen en een
schijfje citroen.
Dien op met warme toast.