gerookte zalm met honing en dillesaus
Maak een vinaigrette van mosterd, honing, gesnipperde dille,
olijfolie en een scheutje witte balsamico.
Leg de plakjes zalm op het bord op een paar takjes waterkers.
Lepel de saus over de zalm.
Dit aperitiefbordje of beter hors d’oeuvre, komt dicht in de
buurt van het beter gekende gravad lax.
Die Skandinavische specialiteit wordt gemaakt met rauwe
zalm en hier gebruik ik gerookte.
Misschien wil je het niet horen, maar ‘gravad lax’ wil
zoveel zeggen als ‘begraven zalm’.
Die Skandinaviërs hadden, voor het klimaat doldraaide,
gewoon maar een putteke te scheppen in hun achtertuin
om diepvriestemperaturen te benaderen voor het bewaren
van etenswaren. Vandaar…
Je kan indien gewenst verder afwerken met grof zeezout,
peper uit de molen en een schijfje citroen.
Dien op met warme toast.
gerookte zalm
grof zeezout
zwarte peper
citroen
waterkers
toast