kreeftencocktail
ingrediënten - info
gekookte kreeft
avocado
zwarte knoflook
eieren
kerstomaatjes
gember op siroop
eetbare
kerststerretjes
Haal het vlees van de gekookte kreeft
voorzichtig uit de scharen en uit het staartstuk
en zet het koel weg. Ontpit en pureer het
vruchtvlees van de avocado’s met een scheutje
citroensap en een theelepeltje gembersiroop.
Kruid met cayennepeper, peper en zout. Zet
koel weg.
Kook een paar eieren hard, verwijder de schaal
en ook het eiwit. Verkruimel het eigeel. Snijd
een paar kerstomaatjes in twee. Pel een paar
gefermenteerde (zwarte) knoflookteentjes.
Snijd ze in schijfjes. Snijd een geschilde citroen
op schijfjes.
Verwarm de roze champagne zonder te koken
en roer er een paar blaadjes geweekte gelatine
onder tot ze volledig opgelost zijn. Giet de
bereiding in grote gin glazen.
Zet de glazen in bakjes, zodat ze een hoek van
45° maken. Giet er de lauwe
champagnebereiding in, ongeveer tot de rand.
Zet de glazen voorzichtig in de koelkast en laat
opstijven. Kies het moment waarom de
champagnegelei zich begint te vormen en
steek er dan een mooie kreeftenschaar in, één
per glas. Versier het schuine vlak eventueel
met eetbare kerststerretjes die met de
feestdagen vrij algemeen beschikbaar zijn. Zet
de glazen terug in de koelkast, minstens voor
een paar uur.
Begin met de afwerking van de glazen als het
moment van opdienen nadert en niet eerder,
omdat de champagnegelei de neiging heeft om
weg te zakken.
Steek een schijfje citroen op de rand van het
glas. Laat je voor de rest maar eens goed gaan
met de plaatsing van de overige ingrediënten:
stukjes kreeft, eigeel, half kerstomaatje,
avocadocrème, zure room, foreleitjes, zwarte
knoflook en peterselie.
Een variant, zoals op de foto onder: bewaar
het staartstuk, halveer het en verwarm het kort
in kruidenboter. Leg het op een langwerpig
bord, met het cocktailglas ernaast. Geef er een
toastje bij.
citroen
peterselie
foreleitjes
roze champagne
zure room
gelatine
cayennepeper
peper en zout
Zwarte knoflook, moeilijk te vinden in onze
warenhuizen. Wel beschikbaar als je het
zoekt in internetwinkels.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.