lamsbout
in de Römertopf
met tfaya
gemberpoeder
komijnpoeder
saffraan
kurkuma
paprikapoeder
peper en zout
uienpoeder
knoflookpoeder
oranjebloesemwater
kikkererwten
olijfolie
couscousgraan
De Römertopf. Zet de Romeinse pot een half
uurtje te week in water. Leg er daarna de
lamsbout in. Hier werd gekozen voor een
lamsbout zonder been.
Voeg de groenten toe: een volledige bol vers
knoflook, ongepeld en gehalveerd, een tweetal
wortelen, geschild en in grote stukken
gesneden, een zestal sjalotjes, gepeld en
gehalveerd. Giet een bokaaltje lamsfond in de
pot. Leg er een stokje kaneel bij en kruid verder
met koffielepeltjes gemberpoeder,
komijnpoeder, kurkuma, peper uit de molen,
zout en een zakje saffraanpoeder of -draadjes.
Zet de pot in een koude oven. Stel in op 200°C
en op 1 ½ uur tot 2 uur, afhankelijk van het
gewicht van de bout.
Tfaya. Snijd een stuk of 6 rode uien in
flinterdunne plakjes. Ontpit een tiental
gedroogde dadels en snijd ze in lange repen.
Doe beiden in een pan samen met een flinke
klont boter, een paar eetlepels vloeibare honing
en een klein glas water. Kruid met theelepeltjes
kaneel, gember, kurkuma, saffraan, peper en
zout.
Breng aan de kook, verminder het vuur en laat
de bereiding afgedekt een half uurtje sudderen.
Voeg dan een paar scheutjes
oranjebloesemwater toe en laat het vocht in de
pan verdampen tot een stroperig resultaat
bereikt is.
Kikkererwten. Gebruik voorgekookte
kikkererwten uit een bokaal. Giet ze af en dep
ze droog met keukenpapier. Laat ze een tiental
minuutjes uitdampen in een antikleefpannetje
op laag vuur, tot ze goed gedroogd zijn.
Maak een kruidenmix van paprikapoeder,
uienpoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder,
gemberpoeder, zout en peper. Bestuif de
kikkererwten in de pan met olijfoliespray. Strooi
er de kruidenmix gelijkmatig over door een fijn
zeefje. Roerbak de erwten 5 minuutjes op hoog
vuur tot ze goudbruin en krokant zijn.
Tfaya is een Marokkaanse bereiding met
gekarameliseerde uien en rozijnen, gezoet
met honing en gekruid met aromatische
specerijen. Het wordt geserveerd als
topping voor couscous en vleesgerechten.
De toevoeging van oranjebloesemwater kan
de smaak verrijken. In dit recept worden de
sultanrozijntjes vervangen door ontpitte
dadels.
lamsbout
sjalotjes
wortelen
vloeibare honing
rode uien
lamsbouillon
gekonfijte dadels
boter
vloeibare honing
kaneelstokje
kaneelpoeder
gemberpoeder
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
meer recepten met lamsbout: