ingrediënten - info
lamsbout in de Römertopf met tfaya
gemberpoeder
komijnpoeder
saffraan
kurkuma
paprikapoeder
peper en zout
uienpoeder
knoflookpoeder
oranjebloesemwater
kikkererwten
olijfolie
couscousgraan
De Römertopf. Zet de Romeinse pot een half uurtje te week
in water. Leg er daarna de lamsbout in. Hier werd gekozen
voor een lamsbout zonder been.
Voeg de groenten toe: een volledige bol vers knoflook,
ongepeld en gehalveerd, een tweetal wortelen, geschild en in
grote stukken gesneden, een zestal sjalotjes, gepeld en
gehalveerd. Giet een bokaaltje lamsfond in de pot. Leg er een
stokje kaneel bij en kruid verder met koffielepeltjes
gemberpoeder, komijnpoeder, kurkuma, peper uit de molen,
zout en een zakje saffraanpoeder of -draadjes.
Zet de pot in een koude oven. Stel in op 200°C en op 1 ½ uur
tot 2 uur, afhankelijk van het gewicht van de bout.
Tfaya. Snijd een stuk of 6 rode uien in flinterdunne plakjes.
Ontpit een tiental gedroogde dadels en snijd ze in lange
repen. Doe beiden in een pan samen met een flinke klont
boter, een paar eetlepels vloeibare honing en een klein glas
water. Kruid met theelepeltjes kaneel, gember, kurkuma,
saffraan, peper en zout.
Breng aan de kook, verminder het vuur en laat de bereiding
afgedekt een half uurtje sudderen. Voeg dan een paar
scheutjes oranjebloesemwater toe en laat het vocht in de pan
verdampen tot een stroperig resultaat bereikt is.
Kikkererwten. Gebruik voorgekookte kikkererwten uit een
bokaal. Giet ze af en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze
een tiental minuutjes uitdampen in een antikleefpannetje op
laag vuur, tot ze goed gedroogd zijn.
Maak een kruidenmix van paprikapoeder, uienpoeder,
knoflookpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder, zout en peper.
Bestuif de kikkererwten in de pan met olijfoliespray. Strooi er
de kruidenmix gelijkmatig over door een fijn zeefje. Roerbak
de erwten 5 minuutjes op hoog vuur tot ze goudbruin en
krokant zijn.
Tfaya is een Marokkaanse bereiding met
gekarameliseerde uien en rozijnen, gezoet met honing en
gekruid met aromatische specerijen. Het wordt
geserveerd als topping voor couscous en vleesgerechten.
De toevoeging van oranjebloesemwater kan de smaak
verrijken. In dit recept worden de sultanrozijntjes
vervangen door ontpitte dadels.
Op het bord. Leg op voorverwarmde borden een bodem van
couscousgraan, gegaard volgens de instructies op de
verpakking. Leg daarop een tweetal sneden van de lamsbout.
Schik daarrond de uitgelekte groenten uit de Römertopf.
Schep een royale portie tfaya over het vlees. Werk af met de
gebakken kikkererwten en plukjes peterselie.
lamsbout
sjalotjes
wortelen
vloeibare honing
rode uien
lamsbouillon
gekonfijte dadels
boter
vloeibare honing
kaneelstokje
kaneelpoeder
gemberpoeder