Salisbury steak
boter
champignons
rode uien
vloeiende bloem
runderbouillon
versgemalen zwarte
peper
zout
peterselie
De steaks: Meng 750 g gemalen rundvlees met
een koffiekop paneermeel, twee losgeklopte
eieren, een flinke scheut ketchup, evenveel
worcestershiresaus, een eetlepel
mosterdpoeder en evenveel knoflookpoeder.
Kruid met peper uit de molen, zout en
cayennepeper. Dek af met plasticfolie en zet
minstens 2 uur in de koelkast.
De saus: Hak een zestal rode uien fijn in een
cutter. Snijd een tweetal bakjes grote
kastanjechampignons op dikke schijven. Bak de
uien tot glazig in wat boter in een diepe pan.
Bak de champignons in wat boter op een
bakplaat in één laag. Keer ze één keer om als
de onderkant mooi bruin is. Bak ze in totaal een
achttal minuten. Deze werkwijze zorgt voor
mooi gebruinde en droge champignons.
Schep de champignons in de diepe pan met
gebakken uien. Meng, bestuif met vloeiende
bloem en bak een minuutje op middelhoog vuur.
Voeg dan runderbouillon toe, zoveel als nodig
is om de champignons onder te dompelen.
Meng met een paar flinke scheuten ketchup en
worcestershiresaus. Breng het geheel aan de
kook. Zet het vuur lager en kook, onder af en
toe roeren, tot de saus iets dikker wordt en
reduceert. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
Breng op smaak met peper, zout en
cayennepeper.
Werk de steaks af: Haal het vlees uit de
koelkast en verdeel het in gelijke porties. Vorm
van elke portie een hamburger van een tweetal
centimeter dik.
De Salisbury steak is vernoemd naar Dr.
James Salisbury, een Amerikaanse arts uit
de 19e eeuw die geloofde dat een dieet rijk
aan gehakt en eiwitten goed was voor de
gezondheid. Hij promootte het eten van
gemalen rundvlees als een manier om
ziektes te voorkomen. Zo ontstond de basis
van wat we nu kennen als de Salisbury
steak. De benaming klinkt chique, maar het
blijft een hamburger met pretentie. Wel
speciaal is de kruiding en de bereiding,
waarbij de burgers gegaard worden in de
saus, die best pittig is.
Bak de burgers op een bakplaat in wat boter
tot ze bruin zijn. Dat is 2 tot 3 minuten per kant.
Ze moeten niet gaar zijn, wel integendeel. Leg
ze dan in de pan met de saus. Laat ze daarin
een kwartiertje verder garen op laag vuur. De
saus moet wel blijven pruttelen, maar niet écht
doorkoken.
Op het bord. Leg een Salisbury steak op het
bord. Schep er champignons en saus over.
Werk af met plukjes peterselie. Dit gerecht
wordt klassiek opgediend met aardappelpuree
en een groente naar keuze, zoals bijvoorbeeld
prinsessenboontjes.
Maar gewone Belgische frietjes passen er
perfect bij. De extra groente kan ook
weggelaten worden want de champignons
zorgen al voor variatie op het bord.
mager gemalen
rundvlees
paneermeel
eieren
ketchup
worcestershiresaus
mosterdpoeder
cayennepeper
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vlees: