American mac & cheese
kuipje groentebouillon
cheddar
gruyère
mozzarella
parmezaan
peper en zout
nootmuskaat
paprikapoeder
panko
ingrediënten - info
macaroni
knoflookpoeder
boter
mosterd
vloeiende bloem
volle melk
kookroom
De mac & cheese begon vanaf 1790 zijn successtory in de
Noord-Amerikaanse keuken. Thomas Jefferson, die de
derde president zou worden van de VS, bracht het
Italiaanse recept voor macaroni mee na zijn diplomatieke
carrière in Frankrijk.
Het was evenwel zijn chef-kok James Hemings, die deze
pastaschotel met kaas voor hem maakte en het recept
uitschreef. James Hemings werd geboren in slavernij in
1765 en werd op achtjarige leeftijd gekocht door Thomas
Jefferson.
Voilà, nu weet je alweer iets pittigs te vertellen aan tafel bij
het opdienen van dit gerecht.
Suggestie: rasp je kazen zelf. Als je geraspte kaas uit een
pakje gebruikt, zit er bijna zeker een chemisch product in om
het klonteren te vermijden. Veel kans dat je saus daardoor
korrelig wordt. Bovendien smaakt versgeraspte kaas beter.
Gebruik verse buffelmozzarella om het Amerikaanse ‘rek-
effect’ te benaderen bij het opscheppen van de macaroni uit de
schotel.
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking
beetgaar. Meng met een flinke klont boter, roer om en zet
afgedekt weg.
Maak een roux van boter met vloeiende bloem. Leng aan met
melk en scheutjes kookroom tot een lichte bechamel. Meng
met een kuipje groentebouillon en een eetlepel mosterd. Kruid
naar eigen smaak met peper, zout, nootmuskaat,
knoflookpoeder en zacht paprikapoeder.
Neem de pan van het vuur en voeg al roerend de geraspte
kazen toe: gruyère, parmezaan, cheddar en mozzarella. Voeg,
als alle kaas gesmolten is, de macaroni toe. Schep deze
bereiding in een diepe ovenschotel.
Smelt in een pannetje een flinke klont boter. Meng met een
zak panko en roer om. Bestrooi de ovenschotel met een laag
gruyère en cheddar. Spreid er de panko gelijkmatig overheen.
Zet de schotel een half uurtje in een oven voorverwarmd op
185°C. Controleer tegen het einde of de toplaag mooi
gekleurd maar niet verbrand is. Klaar om op te dienen.
Kruimelpad
Selectie
Verwante recepten