American
mac & cheese
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op
de verpakking beetgaar. Meng met een flinke
klont boter, roer om en zet afgedekt weg.
Maak een roux van boter met vloeiende bloem.
Leng aan met melk en scheutjes kookroom tot
een lichte bechamel. Meng met een kuipje
groentebouillon en een eetlepel mosterd. Kruid
naar eigen smaak met peper, zout,
nootmuskaat, knoflookpoeder en zacht
paprikapoeder.
Neem de pan van het vuur en voeg al roerend
de geraspte kazen toe: gruyère, parmezaan,
cheddar en mozzarella. Voeg, als alle kaas
gesmolten is, de macaroni toe. Schep deze
bereiding in een diepe ovenschotel.
Smelt in een pannetje een flinke klont boter.
Meng met een zak panko en roer om. Bestrooi
de ovenschotel met een laag gruyère en
cheddar. Spreid er de panko gelijkmatig
overheen.
Zet de schotel een half uurtje in een oven
voorverwarmd op 185°C. Controleer tegen het
einde of de toplaag mooi gekleurd maar niet
verbrand is. Klaar om op te dienen.
De mac & cheese begon vanaf 1790 zijn
successtory in de Noord-Amerikaanse
keuken. Thomas Jefferson, die de derde
president zou worden van de VS, bracht het
Italiaanse recept voor macaroni mee na zijn
diplomatieke carrière in Frankrijk.
Het was evenwel zijn chef-kok James
Hemings, die deze pastaschotel met kaas
voor hem maakte en het recept uitschreef.
James Hemings werd geboren in slavernij in
1765 en werd op achtjarige leeftijd gekocht
door Thomas Jefferson.
Voilà, nu weet je alweer iets pittigs te
vertellen aan tafel bij het opdienen van dit
gerecht.
kuipje
groentebouillon
cheddar
gruyère
mozzarella
parmezaan
peper en zout
nootmuskaat
paprikapoeder
panko
macaroni
knoflookpoeder
boter
mosterd
vloeiende bloem
volle melk
kookroom
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
Suggestie: rasp je kazen zelf. Als je geraspte
kaas uit een pakje gebruikt, zit er bijna zeker een
chemisch product in om het klonteren te
vermijden. Veel kans dat je saus daardoor korrelig
wordt. Bovendien smaakt versgeraspte kaas
beter.
Gebruik verse buffelmozzarella om het
Amerikaanse ‘rek-effect’ te benaderen bij het
opscheppen van de macaroni uit de schotel.
selectie:
kruimelpad: