biksemad met spiegelei
peper en zout
eieren
ingemaakte rode biet
ingemaakte augurken
balsamico
bieslook
roggebrood
béarnaisesaus
ingrediënten - info
aardappelen
varkenslapjes
speklappen
varkensworst
uien
boter
Dit is van oorsprong een Deens gerechtje. Het is in alle
Scandinavische landen bekend. In Zweden noemt het
Pyttipanna, in Finland ‘pyttipannu, wat zoveel betekent als
‘etensrestjes in de pan’. En dat is het ook: een elegante
manier om overschotjes weg te werken.
Begonnen in de 19e eeuw als voedsel voor zeelui, is het
ondertussen uitgegroeid tot een populair soort comfort
food. In luxe-versies met bijvoorbeeld ossenhaas staat het
blijkbaar nu zelfs op de menukaart van vele Deense
restaurants.
Bak de schijven rode biet en bestuif ze met balsamico-olie.
Voeg nu alles samen in één pan: gebakken aardappeltjes,
spekreepjes, worst, varkenslapjes en gebakken uien. Roer
goed om en breng de bereiding op serveertemperatuur. Maak
een spiegeleitje per bord.
Op het bord: een flinke schep biksemad met langs de rand
schijfjes augurk en rode biet. Leg bovenop een spiegeleitje.
Werk af met bieslook. Dien op met roggebrood en mosterd of
béarnaisesaus.
Voorbereiding. Schil en kook een paar bloemige
aardappelen. Laat afkoelen. Snijd de varkenslapjes en de
speklappen in reepjes. Hak een paar uien grof. Snijd grote
ingemaakte augurken in de lengte op schijven. Snijd de
ingemaakte rode bieten op schijven.
Bereiding. Snijd de gekookte aardappelen in stukken en bak
ze bruin in boter tot ze korsten. Kruid met zout. Zet ze even
langs de kant. Bak een varkensworst en snijd die daarna op
schijven. Zet ook die even apart weg.
Bak de spekreepjes krokant in een beetje boter. Voeg de
reepjes varkensvlees toe als het spek begint te kleuren. Schep
de schijfjes worst bij deze bereiding en zet even apart. Bak de
grof gesneden uien tot ze licht karamelliseren.