biksemad
met spiegelei
Voorbereiding. Schil en kook een paar
bloemige aardappelen. Laat afkoelen. Snijd de
varkenslapjes en de speklappen in reepjes.
Hak een paar uien grof. Snijd grote ingemaakte
augurken in de lengte op schijven. Snijd de
ingemaakte rode bieten op schijven.
Bereiding. Snijd de gekookte aardappelen in
stukken en bak ze bruin in boter tot ze korsten.
Kruid met zout. Zet ze even langs de kant. Bak
een varkensworst en snijd die daarna op
schijven. Zet ook die even apart weg.
Bak de spekreepjes krokant in een beetje boter.
Voeg de reepjes varkensvlees toe als het spek
begint te kleuren. Schep de schijfjes worst bij
deze bereiding en zet even apart. Bak de grof
gesneden uien tot ze licht karamelliseren.
Dit is van oorsprong een Deens gerechtje.
Het is in alle Scandinavische landen
bekend. In Zweden noemt het Pyttipanna, in
Finland ‘pyttipannu, wat zoveel betekent als
‘etensrestjes in de pan’. En dat is het ook:
een elegante manier om overschotjes weg
te werken.
Begonnen in de 19e eeuw als voedsel voor
zeelui, is het ondertussen uitgegroeid tot
een populair soort comfort food. In luxe-
versies met bijvoorbeeld ossenhaas staat
het blijkbaar nu zelfs op de menukaart van
vele Deense restaurants.
peper en zout
eieren
ingemaakte rode biet
ingemaakte augurken
balsamico
bieslook
roggebrood
béarnaisesaus
aardappelen
varkenslapjes
speklappen
varkensworst
uien
boter
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
Bak de schijven rode biet en bestuif ze met
balsamico-olie.
Voeg nu alles samen in één pan: gebakken
aardappeltjes, spekreepjes, worst,
varkenslapjes en gebakken uien. Roer goed
om en breng de bereiding op
serveertemperatuur. Maak een spiegeleitje per
bord.
Op het bord: een flinke schep biksemad met
langs de rand schijfjes augurk en rode biet. Leg
bovenop een spiegeleitje. Werk af met
bieslook. Dien op met roggebrood en mosterd
of béarnaisesaus.
kruimelpad:
meer recepten met vlees: