biksemad met spiegelei

peper en zout eieren ingemaakte rode biet ingemaakte augurken balsamico bieslook roggebrood béarnaisesaus
ingrediënten - info aardappelen varkenslapjes speklappen varkensworst uien boter
Dit is van oorsprong een Deens gerechtje. Het is in alle Scandinavische landen bekend. In Zweden noemt het Pyttipanna, in Finland ‘pyttipannu, wat zoveel betekent als ‘etensrestjes in de pan’. En dat is het ook: een elegante manier om overschotjes weg te werken. Begonnen in de 19e eeuw als voedsel voor zeelui, is het ondertussen uitgegroeid tot een populair soort comfort food. In luxe-versies met bijvoorbeeld ossenhaas staat het blijkbaar nu zelfs op de menukaart van vele Deense restaurants.
Bak de schijven rode biet en bestuif ze met balsamico-olie. Voeg nu alles samen in één pan: gebakken aardappeltjes, spekreepjes, worst, varkenslapjes en gebakken uien. Roer goed om en breng de bereiding op serveertemperatuur. Maak een spiegeleitje per bord. Op het bord: een flinke schep biksemad met langs de rand schijfjes augurk en rode biet. Leg bovenop een spiegeleitje. Werk af met bieslook. Dien op met roggebrood en mosterd of béarnaisesaus.
Voorbereiding. Schil en kook een paar bloemige aardappelen. Laat afkoelen. Snijd de varkenslapjes en de speklappen in reepjes. Hak een paar uien grof. Snijd grote ingemaakte augurken in de lengte op schijven. Snijd de ingemaakte rode bieten op schijven. Bereiding. Snijd de gekookte aardappelen in stukken en bak ze bruin in boter tot ze korsten. Kruid met zout. Zet ze even langs de kant. Bak een varkensworst en snijd die daarna op schijven. Zet ook die even apart weg. Bak de spekreepjes krokant in een beetje boter. Voeg de reepjes varkensvlees toe als het spek begint te kleuren. Schep de schijfjes worst bij deze bereiding en zet even apart. Bak de grof gesneden uien tot ze licht karamelliseren.
Creatief Koken de              passie kookvurige

biksemad

met spiegelei

Bereiding
Voorbereiding. Schil en kook een paar bloemige aardappelen. Laat afkoelen. Snijd de varkenslapjes en de speklappen in reepjes. Hak een paar uien grof. Snijd grote ingemaakte augurken in de lengte op schijven. Snijd de ingemaakte rode bieten op schijven. Bereiding. Snijd de gekookte aardappelen in stukken en bak ze bruin in boter tot ze korsten. Kruid met zout. Zet ze even langs de kant. Bak een varkensworst en snijd die daarna op schijven. Zet ook die even apart weg. Bak de spekreepjes krokant in een beetje boter. Voeg de reepjes varkensvlees toe als het spek begint te kleuren. Schep de schijfjes worst bij deze bereiding en zet even apart. Bak de grof gesneden uien tot ze licht karamelliseren.
Dit is van oorsprong een Deens gerechtje. Het is in alle Scandinavische landen bekend. In Zweden noemt het Pyttipanna, in Finland ‘pyttipannu, wat zoveel betekent als ‘etensrestjes in de pan’. En dat is het ook: een elegante manier om overschotjes weg te werken. Begonnen in de 19e eeuw als voedsel voor zeelui, is het ondertussen uitgegroeid tot een populair soort comfort food. In luxe- versies met bijvoorbeeld ossenhaas staat het blijkbaar nu zelfs op de menukaart van vele Deense restaurants.
Ingrediënten
ingrediënten - info aardappelen varkenslapjes speklappen varkensworst uien boter
peper en zout eieren ingemaakte rode biet ingemaakte augurken balsamico bieslook roggebrood béarnaisesaus
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige