gegratineerde
macaroni
Kook de macaroni gaar in water met een
scheut olijfolie en een schep zout. Giet af.
Snijd een dikke plak beenham in blokjes. Bak
de hamblokjes kort aan in boter en laat
uitlekken.
De saus: maak een roux (gesmolten boter
en bloem) en leng die aan met melk tot een
bechamel. Voeg af het vuur geraspte
parmezaan en gorgonzola toe en meng tot
een gladde saus. Breng op smaak met peper
en zout.
Voeg de drie bereidingen samen en meng
goed. Giet het mengsel in een ovenschotel
en dek af met een laag gemalen gruyère,
gemengd met parmezaan.
Zet de schotel in de oven, 25 minuten op
185°C waarvan de laatste minuten onder de
grill.
Een macaroni met hesp en kaas zoals wij
die meestal maken, is een ovenschotel die
relatief snel klaar is en alleszins weinig
bewerkelijk.
Ideaal dus om snel eten op tafel te zetten na
een drukke werkdag.
Je kan de schotel trouwens perfect
bewaren in de koelkast en opwarmen voor
de maaltijd.
Vet de bodem van een kookpot rijkelijk in met
boter. Giet er 1 liter melk in. Maak een
kruidentuiltje van peterselietakjes en
salietakjes. Schil een ui, halveer en leg de
stukken samen met het kruidentuiltje in de
melk. Kruid met 10 gram grof zout. Breng aan
de kook.
Verwarm in een andere kookpot 75 cl culinaire
room. Wrijf de bodem van een ovenschotel in
met geplette teentjes knoflook en daarna met
boter.
Kook de macaroni 6 minuten tot halfgaar in de
melk. Giet af en stort de pasta in de
ovenschotel. Verwijder het kruidentuiltje en de
ui. Meng de pasta rijkelijk met nootjes boter.
Kruid met peper uit de molen en geraspte
nootmuskaat. Giet de warme room over de
bereiding en meng goed. Dek af met een laag
versgeraspte gruyère of emmentaler.
Zet de ovenschotel 40 minuten in een
voorverwarmde oven op 185°C.
knoflook
parmezaan
gorgonzola
gruyère
salie
peterselie
ui
peper & zout
Macaroni met kaas uit de oven. Hierna volgt
het originele recept van Paul Bocuse. Hij
kiest voor eenvoud. Geen gekookte ham of
spek in de bereiding. Zijn versie is trouwens
bedoeld is als bijgerecht, bijvoorbeeld bij
gebakken kalfskoteletten. Hij geeft de
voorkeur aan lange macaronieslierten, die
echter moeilijk te vinden zijn, tenzij je ze zelf
maakt met je pastamachientje.
macaroni
beenham
vloeiende bloem
boter
melk
room
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad: