lamproie
à la bordelaise
Snijd de vismoten in stukken van ongeveer 5
cm lang. Marineer de vis in bordeauxwijn,
samen met een kruidentuiltje van laurier en
tijm, grof gesneden ui en wortel, geplette
knoflookteentjes en een paar kruidnagels. Kruid
met peper en zout en zet de schotel een uurtje
in de koelkast.
Haal de vis uit de marinade, laat uitlekken en
zet de moten afgedekt en koel weg.
Kook de marinade ongeveer 20 minuten op
gemiddeld vuur. Zeef de bereiding en giet ze in
een kasserol.
Snijd een stuk preiwit per bord op ongeveer 8
cm lang. Hak een paar sjalotjes fijn. Snijd een
paar plakjes jambon de Bayonne op reepjes.
Druk een paar knoflookteentjes door een
knoflookpers.
preiwit
sjalotjes
jambon de Bayonne
boter
olijfolie
vloeiende bloem
aardappelen
bladpeterselie
grof boerenbrood
peper en zout
Bak de preistaven in een mengeling van boter
en olijfolie. Voeg de sjalotjes en het geplette
knoflook toe. Doe even later de hamreepjes
erbij in de pan en tot slot de stukken lamprei.
Bak die rondom aan, gedurende een paar
minuutjes. Bestuif de bereiding met vloeiende
bloem, meng goed, laat nog even bakken en
giet alles daarna bij de ingekookte marinade.
Giet er wijn bij tot alles ondergedompeld is,
meng goed en laat een half uurtje tot 45
minuten sudderen tot de vis gaar is. Bak
ondertussen gekookte aardappelen in een pan
met boter en gekruid met zout.
In het bord. Kies voor diepe borden. Schep een
paar stukken lamprei in het bord, met een
preistaaf en een paar stukjes gebakken
aardappel. Overgiet met een pollepel saus en
werk af met sneetjes boerenbrood. Werk af met
een plukje peterselie.
Lamprei op de wijze van Bordeaux. Een
klassieker uit de Franse keuken. We gaan
ervan uit dat je erin slaagt om panklare
stukken lamprei te kopen. Vervang deze
specifieke vis desnoods door palingmoten.
De lamprei of zeeprik, wordt vooral in het
voorjaar gevangen in de Dordogne. In de
klassieke bereiding wordt de vis in de lengte
opengesneden en het bloed opgevangen.
dat wordt daarna verwerkt in de saus. Niet
in dit recept dus.
lamprei of paling
bourdeaux wijn
laurier
tijm
ui
wortel
knoflook
kruidnagel
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: