poké bowl
met gerookte zalm
Voorbereiding. Kook de sushirijst volgens de
instructies op de verpakking. Laat afgedekt
nagaren en afkoelen tot lauw. Verwarm een
paar eetlepels rijstazijn en meng die goed met
de rijst. Zet de rijst daarna in de koelkast voor
verder gebruik.
Bereid het fruit en de groenten. Snijd de
ananas op blokjes. Doe hetzelfde met de mini
komkommers, baby rode bietjes en mango.
Maak roosjes van de radijzen. Snijd de
trostomaatjes in vier partjes en haal de pitten
eruit. Snijd de wortelen met de mandoline op
slierten. Snijd een paar lente-uitjes op ringetjes.
Snijd de avocado op blokjes en wentel ze in
citroensap.
De zalm. Snijd de licht gerookte verse zalm op
dobbelsteentjes. Maak een marinade van
sesamolie, ongezoete sojasaus en saké. Meng
de zalmblokjes met de marinade. Zet dit even
afgedekt weg in de koelkast.
En verder: rooster een paar eetlepels
sesamzaadjes in een droge pan. Haal de pitjes
uit een granaatappel. Pluk de blaadjes van een
bussel verse koriander. Kook een paar eitjes
hard en hak ze fijn.
trostomaatjes
ananas
citroen
wakame
verse koriander
poké saus
sesamzaad
verse gember
lente-ui
saké
ongezoete sojasaus
sesamolie
eieren
Op het bord
Begin met een grote schep sushirijst. Leg
daarop een eetlepel gemarineerde gerookte
zalm. Schik daarnaast naar eigen inspiratie de
wortelslierten, komkommerblokjes, blokjes rode
biet, ananas, trostomaatjes, mango, avocado,
wakame en gehakt ei.
Leg een radijsroosje op het bord en leg daarop
wat granaatappelpitjes. Leg in het midden van
het bord een hoopje radijsscheutjes en werk af
met gesnipperde lente-uitjes, blaadjes verse
koriander en geroosterd sesamzaad.
Dien op met poké saus, sojasaus, sesamolie en
rijstazijn.
Een poké bowl is een traditioneel
Hawaïaans gerecht. Het bestaat uit een
combinatie van rijst, rauwe gemarineerde
vis, meestal zalm of tonijn, fruit en groenten.
Maar met de wereldwijde ‘hype’ rond dit
concept, worden er ook andere ingrediënten
gebruikt, zoals kip of zelfs rood vlees. De
vegetarische versie is eveneens populair.
Oorspronkelijk was dit gerecht bedoeld om
restjes vis weg te werken. En dit aspect blijft
fascineren: hoe eenvoudige oude
traditionele regionale recepten met een
eigen voorgeschiedenis, plots wereldwijd
opgepikt worden en verheven tot culinaire
toppers.
sushirijst
rijstazijn
verse gerookte zalm
wortelen
radijzen
mini komkommers
granaatappelpitten
mini rode biet
radijsscheuten
lente-uitjes
mango
avocado
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad: