ossobuco met
balsamicoroomsaus
Voorbereiding
Snijd de uien in halvemaantjes. Schil de
wortelen en selderstengels en snijd ze grof.
Plet een paar knoflookteentjes.
Bereiding
Stoof de uien in een paar eetlepels olijfolie.
Voeg na een minuutje de mix van wortelen,
selder en knoflook toe. Schep de groenten in
een diepe kasserol.
Bestuif het vlees met vloeiende bloem, kruid
met peper en zout en schroei het langs beide
kanten dicht in wat olijfolie. Leg het bij de
groenten.
Vul de pot verder met bruine kalfsfond en een
glas rode Italiaanse wijn, type chianti. Het vlees
moet volledig ondergedompeld zijn. Voeg een
paar kruidnagels, een half Italiaans pepertje en
een paar eetlepels tomatenconcentraat toe. En
ook een kruidentuiltje van laurierblaadjes,
peterseliestengels en salie. Kruid met peper en
zout.
selder
knoflook
uien
chianti
vloeiende bloem
tomatenconcentraat
peterselie
peperoncini
salie
peterselie
Laat de bereiding anderhalf uur sudderen op
laag vuur, tot de schenkels volledig gaar zijn.
Haal ze uit de saus en zet ze afgedekt weg.
Afwerking
Haal de kruidnagels en het kruidentuiltje uit de
saus. Zet de staafmixer in de pot en pureer.
Druk de saus door een puntzeef in een proper
kookpannetje. Zet de pot op het vuur en voeg
een potje room en een glas rode aceto
balsamico di Modena toe. Laat inkoken tot
sausdikte of bind de saus met maïszetmeel
opgelost in water.
Op het bord
Een schenkel overgoten met saus. Werk af met
gehakte peterselie. Dien op met een
bijgerechtje naar keuze, of zoals hier met
bloemkoolrisotto.
Dit is er eentje voor wie wel eens wat anders
wil dan de klassieke ossobuco milanese. De
saus is op basis van rode wijn en kalfsfond,
met toevoeging van aromaten. De basissaus
wordt afgewerkt met room en rode
balsamico-azijn.
kalfsschenkels
kalfsfond
kruidnagel
rode balsamico
olijfolie
room
peper en zout
laurier
wortel
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassende gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
soortgelijke gerechten: