rabo de toro al estilo Andaluz
brandy
rode wijn
tijm
rozemarijn
peterseliestengels
laurier
vloeiende bloem
olijfolie
peper en zout
Dep het vlees droog met keukenpapier. Wentel het in een mix
van bloem, peper en zout. Schud de overtollige bloem eraf.
Bak de stukken vlees rondom bruin in een pan met olijfolie.
Leg ze in een diepe kasserol.
Snijd een paar uien op halvemaantjes, een volledige prei in
ringen en een geschraapte wortel in blokjes. Pel een halve bol
knoflookteentjes en plet ze.
Bak de ui met het knoflook een paar minuutjes in olie en voeg
dan de wortelblokjes en de prei toe. Laat de groenten een
tiental minuutjes stoven. Schep ze daarna bij het vlees. Maak
een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn, peterseliestengels en
laurier en leg het bij de rest in de pot.
ingrediënten - info
runderstaart
ui
wortel
prei
knoflook
blik tomaten
tomatenconcentraat
vleesbouillon
Vul aan met een blik tomatenblokjes, een blikje
tomatenconcentraat, vleesbouillon, rode wijn en een borrelglas
Spaanse brandy. Het vlees moet volledig ondergedompeld
zijn. Breng de bereiding tegen het kookpunt en laat daarna op
zacht vuur een paar uur sudderen. Het stoofpotje is klaar als
het vlees botermals is bijna van het bot valt.
Schep het vlees uit de kasserol. Laat de saus reduceren op
middelhoog vuur en pureer ze. Voeg het vlees er terug bij en
houd de bereiding warm tot het opdienen.
Je kan de rabo de toro opdienen met patatas bravas,
(gebakken aardappeltjes) of met rijst. Geef er eventueel een
fris slaatje bij.
Rabo de Toro, stierenstaart uit Andalusië. Kan ook bereid
worden met ossenstaart, of zelfs beter nog, maar wel
afwijkend van het origineel, met kalfsschenkel. Daarmee
heb je meer vlees op je bord in verhouding tot het bot.
Dit recept met stierenstaart, is van oorsprong afkomstig
uit Madrid. Het wordt vooral gegeten op en rond 15 mei,
San Isidro, een lokale Madrileense feestdag. Als toerist
kan je het bijna zeker vinden op het menu in de
restaurants rondom 'Las Ventas' en dat is de grootste
arena voor stierengevechten in heel Spanje.