rabo de toro
al estilo Andaluz
Dep het vlees droog met keukenpapier. Wentel
het in een mix van bloem, peper en zout. Schud
de overtollige bloem eraf. Bak de stukken vlees
rondom bruin in een pan met olijfolie. Leg ze in
een diepe kasserol.
Snijd een paar uien op halvemaantjes, een
volledige prei in ringen en een geschraapte
wortel in blokjes. Pel een halve bol
knoflookteentjes en plet ze.
Bak de ui met het knoflook een paar minuutjes
in olie en voeg dan de wortelblokjes en de prei
toe. Laat de groenten een tiental minuutjes
stoven. Schep ze daarna bij het vlees. Maak
een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn,
peterseliestengels en laurier en leg het bij de
rest in de pot.
brandy
rode wijn
tijm
rozemarijn
peterseliestengels
laurier
vloeiende bloem
olijfolie
peper en zout
Vul aan met een blik tomatenblokjes, een blikje
tomatenconcentraat, vleesbouillon, rode wijn en
een borrelglas Spaanse brandy. Het vlees moet
volledig ondergedompeld zijn. Breng de
bereiding tegen het kookpunt en laat daarna op
zacht vuur een paar uur sudderen. Het
stoofpotje is klaar als het vlees botermals is
bijna van het bot valt.
Schep het vlees uit de kasserol. Laat de saus
reduceren op middelhoog vuur en pureer ze.
Voeg het vlees er terug bij en houd de bereiding
warm tot het opdienen.
Je kan de rabo de toro opdienen met patatas
bravas, (gebakken aardappeltjes) of met rijst.
Geef er eventueel een fris slaatje bij.
Rabo de Toro, stierenstaart uit Andalusië.
Kan ook bereid worden met ossenstaart, of
zelfs beter nog, maar wel afwijkend van het
origineel, met kalfsschenkel. Daarmee heb
je meer vlees op je bord in verhouding tot
het bot.
Dit recept met stierenstaart, is van
oorsprong afkomstig uit Madrid. Het wordt
vooral gegeten op en rond 15 mei, San
Isidro, een lokale Madrileense feestdag. Als
toerist kan je het bijna zeker vinden op het
menu in de restaurants rondom 'Las Ventas'
en dat is de grootste arena voor
stierengevechten in heel Spanje.
runderstaart
ui
wortel
prei
knoflook
blik tomaten
tomatenconcentraat
vleesbouillon
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
ander gerecht met runderstaart :
kruimelpad:
meer recepten met vlees: