kroppkakor

kroppkakor

ontbijtspek boter peper en zout peterselie gedroogde gebakken uitjes De botersaus: 4 delen boter 1 deel vloeiende bloem vleesbouillon
Het aardappeldeeg. Kook de aardappelen in gezouten water. Pureer ze met een aardappelstamper in een kom en laat ze afkoelen. Meng met een losgeklopt ei en de bloem. Kneed met de hand en maak er een stevig droog deeg van, dat aanvoelt als brooddeeg. De vulling. Snijd een centimeter dikke schel gekookte ham voor de vulling in kleine blokjes. Schil de ui en hak deze fijn. Bak het vlees in wat boter en voeg de gesneden ui toe. Laat ongeveer 3 minuten bakken. Kruid met peper en zout. Afwerking. Leg het aardappeldeeg op een met bloem bestoven werkblad en vorm het tot een rol. Verdeel die in gelijke delen. Rol elk stuk deeg tot een rond broodje. Maak een kuiltje in het broodje en vul het met 1 à 2 eetlepels van het gebakken vleesmengsel. Knijp samen en vorm opnieuw tot een broodje. Bestuif de ballen met bloem. Breng een pot water aan de kook met een schep zout. Leg voorzichtig een paar aardappelbollen in het water en verlaag het vuur tot tegen het kookpunt. Na een paar minuten beginnen de bollen te drijven. Reken er nog 5 minuten gaartijd bij en schep ze dan uit het water. Druk ze met een spaan een beetje plat. Laat de aardappelknoedels afkoelen tot lauw. Verwarm een flinke klont boter in een pan. Bak de knoedels aan beide kanten tot er een korstje aanwezig is. Zet ze warm opzij tot het moment van opdienen.
ingrediënten - info 500 g kruimige aardappelen 1 ei 150 g vloeiende bloem gekookte ham uien veenbessen bruine suiker
De botersaus. Meng 4 delen boter met 1 deel vloeiende bloem in een warme pan. Leng aan tot de gewenste sausdikte met vleesbouillon en een flinke scheut room. Breng op smaak met peper en zout. Andere bereidingen. Bak een hoeveelheid ontbijtspek krokant. Maak een veenbessencompote door de veenbessen op te zetten met een scheutje water en een paar eetlepels bruine suiker. De compote is klaar als de bereiding stroperig wordt en aan een lepel blijft kleven. Op het bord. Een pollepel botersaus met daarnaast een aardappelbol. Deze wordt afgewerkt met gedroogde gebakken uitjes en toefjes peterselie. Leg daarnaast een schep veenbessencompote en een paar reepjes krokant spek.
Kroppkakor is van oorsprong een traditioneel Zweeds gerecht. De eerste geschreven recepten ervan duiken op in de 18e eeuw. Nauw verwant aan kroppkakor is ‘palt’. Dat wordt bereid met rauwe in plaats van gekookte aardappelen. De vulling bestaat uit gebakken spek met ui. Kroppkakor wordt meestal opgediend met veenbessen- compote en een botersaus. Er bestaan talloze varianten, zoals deze hier, waar er gekookte ham met ui als vulling gebruikt wordt. Aardappelknoedels worden ook in verschillende andere Europese landen op tafel gezet. Ze hebben de meest exotische benamingen zoals ‘raspeball’, ‘bramborové knedlíky’, ‘potato dumplings’, ‘cepelinai’ en zo kan ik nog een tijdje doorgaan …
kroppkakor 2 kroppkakor 4 kroppkakor 3 kroppkakor 5
Creatief Koken de              passie kookvurige

kroppkakor

Bereiding
Het aardappeldeeg. Kook de aardappelen in gezouten water. Pureer ze met een aardappelstamper in een kom en laat ze afkoelen. Meng met een losgeklopt ei en de bloem. Kneed met de hand en maak er een stevig droog deeg van, dat aanvoelt als brooddeeg. De vulling. Snijd een centimeter dikke schel gekookte ham voor de vulling in kleine blokjes. Schil de ui en hak deze fijn. Bak het vlees in wat boter en voeg de gesneden ui toe. Laat ongeveer 3 minuten bakken. Kruid met peper en zout. Afwerking. Leg het aardappeldeeg op een met bloem bestoven werkblad en vorm het tot een rol. Verdeel die in gelijke delen. Rol elk stuk deeg tot een rond broodje. Maak een kuiltje in het broodje en vul het met 1 à 2 eetlepels van het gebakken vleesmengsel. Knijp samen en vorm opnieuw tot een broodje. Bestuif de ballen met bloem. Breng een pot water aan de kook met een schep zout. Leg voorzichtig een paar aardappelbollen in het water en verlaag het vuur tot tegen het kookpunt. Na een paar minuten beginnen de bollen te drijven. Reken er nog 5 minuten gaartijd bij en schep ze dan uit het water. Druk ze met een spaan een beetje plat. Laat de aardappelknoedels afkoelen tot lauw. Verwarm een flinke klont boter in een pan. Bak de knoedels aan beide kanten tot er een korstje aanwezig is. Zet ze warm opzij tot het moment van opdienen.
Ingrediënten
ingrediënten - info 500 g kruimige aardappelen 1 ei 150 g vloeiende bloem gekookte ham uien veenbessen bruine suiker
ontbijtspek boter peper en zout peterselie gedroogde gebakken uitjes De botersaus: 4 delen boter 1 deel vloeiende bloem vleesbouillon
De botersaus. Meng 4 delen boter met 1 deel vloeiende bloem in een warme pan. Leng aan tot de gewenste sausdikte met vleesbouillon en een flinke scheut room. Breng op smaak met peper en zout. Andere bereidingen. Bak een hoeveelheid ontbijtspek krokant. Maak een veenbessencompote door de veenbessen op te zetten met een scheutje water en een paar eetlepels bruine suiker. De compote is klaar als de bereiding stroperig wordt en aan een lepel blijft kleven. Op het bord. Een pollepel botersaus met daarnaast een aardappelbol. Deze wordt afgewerkt met gedroogde gebakken uitjes en toefjes peterselie. Leg daarnaast een schep veenbessencompote en een paar reepjes krokant spek.
Kroppkakor is van oorsprong een traditioneel Zweeds gerecht. De eerste geschreven recepten ervan duiken op in de 18e eeuw. Nauw verwant aan kroppkakor is ‘palt’. Dat wordt bereid met rauwe in plaats van gekookte aardappelen. De vulling bestaat uit gebakken spek met ui. Kroppkakor wordt meestal opgediend met veenbessen-compote en een botersaus. Er bestaan talloze varianten, zoals deze hier, waar er gekookte ham met ui als vulling gebruikt wordt. Aardappelknoedels worden ook in verschillende andere Europese landen op tafel gezet. Ze hebben de meest exotische benamingen zoals ‘raspeball’, ‘bramborové knedlíky’, ‘potato dumplings’, ‘cepelinai’ en zo kan ik nog een tijdje doorgaan …
kroppkakor
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige