kapsalon
met kalkoen
Snijd de kalkoenfilets op dunne plakjes en laat
die een uurtje marineren in de shoarmakruiden
gemengd met olijfolie. Koop daarvoor een
zakje kruiden of stel je mengeling zelf samen
met gelijke hoeveelheden paprikapoeder,
knoflookpoeder, gemberpoeder,
korianderpoeder en kurkuma.
Maak frietjes van de aardappelen. Snijd de ui
op ringen, was en snijd de sla, komkommer en
tomaten. Maak knoflooksaus (mayonaise met
geperst knoflook) of gebruik een kant-en-klaar
sausje. Bak de kalkoenreepjes en bak frietjes.
Leg een portie frietjes in een bord en schep
daarop kalkoenreepjes. Dek af met plakjes
cheddar en gouda en zet het bord eventjes
onder de grill tot de kaas smelt.
Werk het bord verder af met sla,
tomatenschijfjes, komkommerschijfje, uiringen
en een flinke klodder knoflooksaus. Er mag
een plukje peterselie op, maar het hoeft niet.
Dit is niet de originele versie, beroemd
gemaakt door de Rotterdamse kapper die in de
pittabar om de hoek, steeds weer z’n favoriete
snack bestelde. Voor vele recepten van deze
Hollandse klassieker geldt: ‘Hoe vettiger hoe
prettiger’. Soms gaat zelfs de sla mee de oven
in met de kaas bovenop. Maar dàt vond ik er
nu net een beetje teveel over…
Het gerecht is in 2003 ontstaan toen
Nataniël Gomes, de eigenaar van een
kapsalon aan de Rotterdamse
Schiedamseweg, bij de even verderop
gelegen shoarmazaak El Aviva (Turks
eethuis) een lunchschotel liet samenstellen
met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het
werd een regelmatige bestelling, die
daarmee de aanduiding 'kapsalon' kreeg.
Het gerecht werd populair onder jongeren
en is in veel Nederlandse en Belgische
snackbars en shoarmazaken te verkrijgen.
Bron: Wikipedia
Het restaurant waar het allemaal begon,
El Aviva bestaat nog en het ‘kapsalon’
staat nog altijd op een prominente plaats
op het menu.
olijfolie
ui
romeinse sla
tomaat
komkommer
looksaus
cheddar
gouda
kalkoenfilet
aardappelen
peper & zout
shoarmakruiden
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer recepten met kalkoen :
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee: